Vinterstormen Alfrida slog till mot Åland med full kraft under natten till onsdagen. Elavbrotten ökade lavinartat mellan kl 23 och midnatt när träd föll över ledningarna. Många vägar blockerades också.
Strax före klockan fem gick polisen ut med en varning till allmänheten att inte ta sig ut på vägarna på grund av risken för blockerade vägar och nedfallande träd.
En timme senare kom räddningstjänsten, polisen, alarmcentralen och landskapets vägjour med en gemensam uppmaning till ålänningarna att stanna hemma tillsvidare.
– Vid midnatt började larmen hagla in. Alarmcentralen fick över 200 samtal. Samtliga frivilliga brandkårer var ute och jobbade ända till morgonen, men det var farligt läge på många platser. En brandbil skadades av ett fallande träd och elandelslaget avbröt sitt arbete en tid eftersom det blev för riskfyllt, förklarade räddningsledare Thomas Mattsson vid räddningsverket i Mariehamn, vid en hastigt sammankallad presskonferens på onsdagsmorgonen.
Vägarna det viktigaste
Då var alla huvudvägar uppröjda och framkomliga, medan flera mindre vägar fortfarande var blockerade.
– Det blåser fortfarande, de frivilliga brandkårerna runtom på Åland hjälper till med att avlägsna träden, men i vissa fall ligger de över elledningar och då kan de inte göra något, sa Thomas Mattsson, som även varnade för att elledningar kan kan hänga lågt över vägen och att bilister därför bör vara mycket uppmärksamma.
Alla brandstationer är även bemannade för att folk ska kunna få hjälp ifall telefonnätet inte fungerar, eftersom mobilnätet bara fungerar så länge det finns reservström.
– Att få vägarna uppröjda är första prioritet så att infrastrukturen kommer igång. Landskapet har alla sina fordon igång och har kallat in alla entreprenörer. Det är många hus som är skadade, tak som lossnat, träd som fallit över tak och annat, men inga allvarliga personskador. Mitt i allt uppstod en mindre brand på Kökar, men de tog hand om det själva.
Omsorgen i fokus
Myndigheterna fokuserade under onsdagsförmiddagen på att säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna ute i kommunerna.
– Elmontörerna måste ju komma fram och hemtjänsten behöver nå äldre ute i byarna. Äldreboenden och barnomsorg måste kunna få personalen på jobb och de måste ha fungerande matlagning. Även eventuella akuta skador måste åtgärdas, framhöll stabschef Karl Nordlund på räddningsverket.
Privata husägare och andra som drabbas av skador uppmanas vända sig till sitt försäkringsbolag för vidare råd och åtgärder. För privata vägar är det väghållaren som ansvarar för framkomligheten, men i många fall har brandkårerna hjälpt till med att såga ned träd.
Jonny Mattsson