Nya, fräscha lokaler och toppmoderna maskiner. Ålands trädgårdshall har tagit ett stort steg när det gäller att trygga framtidens grönsaks- och fruktodling på Åland.
NÄRINGSLIV Att det åländska jordbruket har en framtid är inget de på Ålands trädgårdshall tvivlar på. Sammanlagt har de nya utrymmena i Gölby och de nya maskinerna kostat 4,6 miljoner euro.
-Det var för tre fyra år sedan vi insåg att det krävdes stora förändringar för att företaget skulle kunna utvecklas och bli mera effektivt, säger vd:n Tord Sarling
-Hösten 2007 fattade styrelsen beslutet att förnya byggnaderna och maskinlinjen. Tidigare hade vi två olika driftställen och tre olika fastigheter, vilket inte var det bästa ur effektivitetssynpunkt. I dag är hela verksamheten lokaliserad till Gölby - anläggningen i Dalkarby är såld.
Framtidstro
När vd:n Tord Sarling och styrelseordföranden Sven-Harry Boman pratar om investeringen yttras säkert ordet "framtidstro" tio gånger. Investeringen visar, menar de, att det finns en framtidstro inom bolaget, och den ska också skapa detsamma bland odlarna.
-Vår huvuduppgift är att se till att de åländska frukt- och grönsaksodlarna har en framtid. Det har stått mycket negativt om jordbruket i tidningarna på sistone, men vi har en stark framtidstro, säger Tord Sarling.
-Genom att modernisera och effektivisera hoppas vi kunna sänka marginalerna för vår hantering, vilket gör att odlarna i sin tur kan få en bättre lönsamhet.
Lök och äppel dominerar
Drygt två tredjedelar av Ålands trädgårdshalls omsättning utgörs av lök och äppel. Och det är inga små volymer det rör sig om. Det mesta exporteras till Finland och faktum är att var tredje lök och nästan två tredjedelar av alla inhemska äpplen som säljs i Finland kommer från trädgårdshallen.
De delvis nya lokalerna i Gölby är på nästan 5.500 kvadratmeter. Tord Sarling säger att man lagt in mycket "miljötänk" i bygget. Överskottsvärme från kylanläggningarna lagras i vätskeform i berget, och tas upp igen när det blir kallt på vintern. Trädgårdshallen är först i Finland med ett sådant system.
Rundturen går bland annat via det rum där alla äpplen lagras. Det doftar helt obeskrivligt gott och fräscht i rummet. Just äpplen är något samtliga i sällskapet talar länge och väl om.
-Våra åländska äpplen uppskattas verkligen för sin smak. De är dyrare, med de senaste åren har konsumenterna i Finland lär sig känna igen dem, uppskatta dem och är numera villiga att betala vad de kostar, säger Sven-Harry Boman.
-Vi har stora möjligheter, men det gäller att få fram bra grejer. Om vi ska konkurrera med pris kommer vi bara på andra plats, om ens det.
Lök till tusen
Tord Sarling visar det ställe man tar emot löken på.
-Hit kan den komma direkt från åkern. Vi har både gullök, rödlök och schalottenlök. Satsningen på schalottenlök var vi först med i Finland, och den har varit lyckad.
Lite längre fram står det pallar med lök ända upp till taket. Odlingschefen Paul-Mårten Sjölund säger att man just nu har 1.000 ton lök i dessa lådor. Detta skulle i teorin täcka hela Ålands konsumtion av lök i över tio år. Hälften av Finlands totala mängd rödlök återfinns just nu på trädgårdshallen.
När vd:n visar hela kedjan från där löken kommer in, rengörs, sorteras och slutligen packas ser man tydligt hur automatiserad hela processen numera är. I de sista skedet staplar en robot lådor med lök i mycket höga staplar på en pall. Något som människohänder skulle ha svårt för.
-Det är viktigt att de staplas högt, så det går ända upp till taket i lastbilarna. Transportkostnaderna blir lägre då, säger Sven-Harry Boman.
Stor fest
Ove Norell är den som håller igång maskinerna. Även om allt inte riktigt är färdigt än säger han att den nya maskinlinjen innebär en klar förbättring.
-Vi har varit ute i Europa och besökt de riktigt stora företagen, och vi ligger ganska bra till i jämförelse. I och med de nya maskinerna har vi köpt bort alla förslitningsskador.
Så mycket mer hinner inte de på trädgårdshallen visa runt. Morgondagen är vigd för en stor invigningsfest där både odlare, kunder och politiker ska närvara.
-Det kommer 200 personer, säger Tord Sarling och ler.
Fredrik Rosenqvist