En välkommen respit för Åland. Så beskriver Ålands framtid och obunden samling Irlands nej till Lissabonfördraget.
- Med mer tid har vi en chans att skriva in förhandlingsresultaten i självstyrelselagen, säger Ålands framtids Harry Jansson.
POLITIK Ålands möjlighet att använda Lissabonfördraget som ett påtryckningsmedel gentemot Finland har stärkts av Irlands nej. Det menar Ålands framtid och obunden samling. Partierna har tidigare gått ut med att de kommer att rösta nej till Lissabonfördraget om inte alla fyra åländska inflytandefrågor får en lösning.
- Att tidtabellen ändras passar oss. Riksdagen har redan godkänt fördraget utan att fråga Åland. Nu krävs förmodligen ändringar i fördraget, och det kommer ta tid och nya omröstningar, säger Danne Sundman (ob).
Harry Jansson från Ålands framtid håller med.
- Det är enbart genom att ändra självstyrelselagen som Ålands inflytande inom EU kan tryggas. Med den smala tidsram som har varit har det inte varit möjligt att hinna göra några ändringar i lagen. Men nu finns det tid, säger han.
Irlands ställning osäker
På torsdag sammanträder ministerrådet för att resonera hur man ska arbeta vidare. Några länder hävdar att fördraget inte har fallit, ett av flera alternativ som har framhållits är att låta Irland vara ensamma kvar med tidigare regelverk. Finlands utrikesminister Alexander Stubb menar att man inte kan lämna Irland bakom sig, men han säger samtidigt att fördraget lever vidare trots folkomröstningens resultat. Storbritanniens premiärminister Gordon Brown har å sin sida redan uttalat att fördraget faller om inte alla medlemsstater säger ja till det.
Både Danne Sundman och Harry Jansson anser att övriga EU måste ta Irlands röst på allvar.
- Oavsett vad EU-topparna har sagt efter folkomröstningen så måste de respektera Irlands nej. Nu gäller det att hitta något som kan tillfredsställa Irland. Som jag ser det är en fördragsändring nödvändig, säger Harry Jansson.
Inspireras av utgången
- Det går inte att köra över folkets röst. Medlemsstaterna blundar inför faktumet att utslaget hade blivit det samma oavsett i vilket land folkomröstningen hade ägt rum. Folk över lag känner att för mycket av det egna inflytandet har försvunnit, säger Danne Sundman.
Han tycker att Irland har bevisat folkomröstningens makt.
- Nu måste EU vända sig till Irland för att ta reda på vad det är de motsätter sig. Av samma anledning tycker jag att Åland ska folkomrösta i frågan.
Men orkar gemene man sätta sig in i vad Lissabonfördraget innebär?
- Man måste ha en konstitution som folk begriper. Är det för snårigt är det ett bevis på att saker borde förenklas, svarar han.
Tone Nordling