Niklas Karlman, biträdande avdelningschef på infrastrukturavdelningen var den som var den ansvariga tjänstemannen för upphandlingen och avtalet kring totalentreprenaden för Föglölinjen 2018.
– Till största delen var det jag som skrev avtalsförslaget, sade han i Åbo hovrätt i går.
I upphandlingsdokumenten fanns ett avtalsförslag, som inte ska ändras efter att någon vunnit anbudet, villkoren ska vara samma för alla, enligt Niklas Karlman.
När man diskuterade över hur lång tid entreprenaden skulle sträcka sig fastnade man för alternativet med en totalentreprenad på 15 år och sedan möjlighet för landskapsregeringen (LR) att köpa färjan och bedriva driftsentreprenad i ytterligare 15 år.
– Om man skulle haft en kortare tid, skulle det blivit dyrare för entreprenören eftersom man skulle ha tvingats att avskriva färjan snabbare.
Niklas Karlman sade att avtalsförslaget hade granskats av LR:s anlitade externa jurister.
I avtalet finns också en text om att möjligheten att kunna omplacera färjan efter fem år. Niklas Karlman förklarade att den texten kom in i ett sent skede, efter att det börjat höjas röster om en fast förbindelse till Föglö, det vill säga en tunnel.
”Mitt alster”
Niklas Karlman var den tjänsteman som kallade till det första mötet med konsortiet, bestående av Finferries och Ansgar, när det blev klart att upphandlingen saknade stöd i den nya LR-konstellationen. Uppdraget kom från LR och då ville man utreda hur man skulle kunna avbryta upphandlingen i samförstånd och med så lite ekonomisk skada som möjligt.
Den konsekvensbedömning som LR presenterade vid en presskonferens både för allmänheten och lagtingsledamöterna inför omröstningen om klämförslaget, var också uppgjord av Niklas Karlman.
– Jag har hållit i pennan, men har säkert fått input från tjänstemän, ministrar och advokater. Men det är till största delen mitt alster.
I konsekvensbedömningen finns en fråga om vad som händer om man inte har någon trafik alls på Föglölinjen. När konsortiets juridiska ombud Patrik Lindfors frågade varför den punkten finns med svarade Niklas Karlman:
– Den punkten ska läsas med viss uppgivenhet från min sida. Jag visste inte vad man menade med klämtexten. Jag hade hellre sett en ny färja, men det står inte i min makt.
Niklas Karlman fick även frågor om de beslut att inleda diskussioner med konsortiet efter valet 2019 och även om beslutet att säga upp avtalet. Det framgår att Niklas Karlman inte delat åsikt med LR i någondera fallet.
– Som protokollförare har man ingen absolut rätt att bli hörd, men jag kommer ihåg att jag framförde att det inte var ett bra beslut, sade han om beslutet att inte ha ett uppföljande möte som utlovats med konsortiet i januari 2020.
Det var Niklas Karlman som skrev beslutet att säga upp avtalet.
– Men då går jag mycket på vad ministern vill.
Förhandlingarna fortsätter under torsdagen med hörande av sakkunniga på förmiddagen och slutpläderingar på eftermiddagen.