Jaktbrott borde bli jaktförseelse. Det vill tolv åländska jaktvårdsföreningar som lämnat in en skrivelse till landskapsregeringen (LR).
JAKT Den 15 december 2005 upphörde vårfågeljakten på Åland. I samband med detta infördes hårdare straff om man sköt en förbjuden fågel, till exempel en guding.
I går lämnade tolv åländska jaktvårdföreningar en skrivelse till landskapsregeringen. De menar att det finns ett "uppenbart behov av revidering av den åländska jaktlagens straffbestämmelser."
Det är jaktlagens paragraf nummer 65 som brådskande bör ses över menar jaktvårdföreningarna. Den stora frågan är: när överträds gränsen mellan jaktförseelse och jaktbrott?
-Till exempel om man skjuter en guding under våren. Då begår man ett jaktbrott och blir av med vapnet, får jaktförbud i minst ett år och kan dömas till fängelse. Vi ser inte rimligheten i detta, säger Mikael Lindholm, ordförande i Ålands viltvårdare samt medlem i Vårdö jaktvårdsförening.
Vill få lindrigare
De tolv jaktvårdsföreningarna vill alltså att detta ska dömas som jaktförseelse och inte jaktbrott. Motiven är många till denna ändring, menar de.
-Det som vi gjort i alla tider kan inte helt plötsligt klassas som kriminellt. Men det är klart att det är skillnad om man skjuter stora mängder med fågel som är förbjuden.
Vad skulle vara lämpligt straff?
-Endera dagsböter eller ordningsbot.
Vad händer nu?
-Nu är bollen hos landskapsregeringen och lagtinget. Vi hoppas att de tänker ta upp det här och bör kunna ändra lagen på denna typ av överträdelse.
-Egentligen vill vi ju ha vår rätt att jaga tillbaka. Om vi får till en ändring av denna lag kan det vara ett steg närmare.
Conny Rosenberg, Lemlands jaktvårdsförening har samlat in namnunderskrifterna.
Misstag eller uppsåtligen?
Den enda sjöfågeln som man får skjuta under vårfågeljakten är hanne av alfågel.
Lars Karlsson på lagberedningen vid LR ställer sig frågande till jaktvårdsföreningarnas skrivelse.
-Är det rimligt menar de att en jägare inte kan se skillnad på en alfågel och andra sjöfåglar? Varför skulle man skjuta det som är olagligt? Det här verkar inte så seriöst, säger Karlsson.
-Man kan fråga sig om man vill uppmuntra folk att skjuta olagligt om man genomför denna lagändring.
Ålandstidningen