På plats i hovrätten är tidigare landskapsåklagaren Jens-Erik Budd, hans advokat Tom Gustafsson, statsåklagare Christer Lundström samt den 22-åriga kvinna som också är part i målet tillsammans med sitt biträde, vicehäradshövding Ann-Sofi Lehtonen.
Första dagen ska åtalen läsas upp och bemötas av parterna. Den skriftliga bevisningen ska gås igenom och partsförhör ska hållas med Budd och kvinnan.
Ann-Sofi Lehtonen anhåller om att rättegången ska hållas bakom stängda dörrar med tanke på att privata och känsliga uppgifter om hennes klient ska behandlas.
Hovrätten avslår anhållan, Man anser att rättegången är av stort allmänt intresse och konstaterar att mycket redan publicerats. Därmed är sekretess uteslutet.
Rätten säger också nej till att den 22-åriga kvinnan ska slippa möta Budd öga mot öga i rätten. Man anser inte att Budd varken kan störa eller vilseleda kvinnan. Eftersom även kvinnan sitter på de anklagades bänk behöver hon inget särskilt skydd, resonerar man.
Gjorde närmanden
Jens-Erik Budd har jobbat som åklagare på Åland sedan 1998, alltid på tidsbundna förordnanden. När den aktuella händelsen inträffade på midsommardagen i fjol hade han planerat att lämna Åland för gott den sista juli.
– Jag har aldrig trivts på Åland. Det är ett livstidsstraff att bli fastanställd på Åland, säger han.
Midsommaren 2015 firade Jens-Erik Budd i Mariehamn. Vanligtvis brukar han resa bort över midsommar, säger han, men den här gången orkade han inte. Det var mycket på jobbet. Efter att ha ätit midsommarmat hemma gick han till en kompis, och slutligen hamnade de på Arken. Där träffade han en kvinna, 22-åringen, som han åtalat för misshandel. Han kände inte igen henne först, säger han, men när hon presenterade sig visste han vem hon var. De pratade lite om hennes ärende eftersom hon frågade.
– Om man ska undvika att prata om sina fall på Åland ska man inte gå ut över huvud taget. Hur man ska förfara vet jag inte, men jag tycker det är bäst att svara, säger han.
Småningom började kvinnan göra närmanden. När hennes pojkvän dök upp presenterades han som hennes ex-pojkvän, enligt Budd.
– Jag stod som en stolpe och reagerade inte på hennes närmanden. Jag funderade vad hon kunde ha för syfte med det här.
Budds kompis lyfte ett varningens finger, och sade att det var något lurt med kvinnan.
– Bästa rådet jag fått på länge. Synd att jag inte lyssnade.
När krogen stängde gick Budd och kvinnan småningom hem till honom. På vägen träffade de på kvinnans pojkvän, men de tog ingen notis om varandra, säger Budd.
Viskade och smekte
Enligt Jens-Erik Budd började kvinnan göra närmanden mot honom när de satt i hans soffa i lägenheten. Hon ska ha kyssat hans kropp och viskat i hans öra ”Jag älskar dig”, vilket han tyckte var märkligt.
– Det stod klart för mig att hon ville ha sex.
Han hade inga sådana planer men tillfredsställde kvinnan. Byxorna och trosorna tog hon själv av, menar han.
– Jag var givare av den sexuella tjänsten. Jag frågade uttryckligen om hon var med på det. Hon svarade klart jakande.
Kvinnan avbröt dock ganska snabbt och låste sedan in sig på toaletten. Budd fick ingen kontakt med henne, och när han senare såg polisbilen genom fönstret gick det upp ett ljus, berättar han.
– Alla pusselbitar föll på plats. Det var det här hon syftat till hela tiden.
Såg inga varningstecken
Kvinnans historia är en helt annan. Hon åkte till krogen med sin pojkvän, hans syster och systerns pojkvän. Hon minns inte så mycket av hennes och Budds samtal på krogen, men säger att hon inte gjorde några närmanden. Om hon lutat sig mot honom var det i misstag, för att hon var berusad och hade dålig balans.
Hon var övertygad om att det var en efterfest de skulle gå till, men förstod när de kom till lägenheten att det var Budds. I soffan började han göra närmanden.
– Jag hade inte sett några varningstecken på att han skulle bli äcklig. Jag avböjde snällt, men han blev mer och mer på. Han höll ned mig i soffan och jag skrek ”Nej!”. Han fortsatte ta på mig.
– Han sade att hans ord som åklagare alltid skulle väga tyngre och att ingen skulle tro på mig.
Kvinnan säger att han slet av henne kläderna och började ta på hennes bara kropp. Till slut lyckades hon komma loss och låste in sig på toaletten. Där skickade hon meddelanden till sin mamma och pojkvän och bad om hjälp. Det var pojkvännen som ringde efter polisen. Kvinnan beskriver att hon själv var i chock, och hade panikattacker.
Olika berättelser
Under de följande timmarna på polisstationen ska kvinnan, enligt en polisman, ha berättat att Budd våldfört sig sexuellt på henne, och att han redan på krogen ska ha talat om tjänster och gentjänster. De här uppgifterna tog kvinnan senare samma dag tillbaka under ett videoinspelat förhör, som även visas i rätten.
– Som jag sagt förut har jag inget minne av att jag skulle ha sagt det, eller att det skulle ha hänt, säger kvinnan när Tom Gustafsson ifrågasätter de två olika berättelserna till polisen.
Det enda hon kommer ihåg från samtalet med polismannen på natten är att han stryker henne över ryggen för att lugna henne.
Hur kan det då komma sig att polisen påstår att hon gjorde de här anklagelserna om sexuellt våld och pratade om tjänster och gentjänster? undrar Tom Gustafsson.
– Jag hade väl fått ur mig några ord och så har han pusslat.
Tidsangivelser oklara
En del av rättegången ägnas åt att gå igenom klockslagen då paret lämnade krogen, hur lång tid det tar att gå till Budds lägenhet samt meddelande- och telefonkonversationen mellan kvinnan och hennes mamma och pojkvän. Enligt åklagaren stämmer inte kvinnans berättelse överens med klockslagen. Det är bland annat också därför han lade ned åtalet om tvingande till sexuell handling, som Budd först utreddes för.
Jens-Erik Budd beskriver under rättegången i detalj hur hans liv förändrats efter midsommardagen 2015. Han säger att hans karriär, hälsa, boende, namn … allt är slut.
– På grund av falska påståenden.
Han förstår att medierna har julafton när en åklagare anmäls, men skriverierna har skadat, menar han. Dessutom är han besviken på hur Centralkriminalpolisen hanterat ärendet. För sitt lidande yrkar han på 25.000 euro i ersättning från kvinnan.
Både Budd och kvinnan nekar till brott. Christer Lundström säger att redan det att Budd umgicks i en timme med kvinnan på krogen var olämpligt. Han påpekar också att en muta inte behöver innebära pengar.
I dag fortsätter rättegången med förhör med kvinnan samt ett tiotal vittnesförhör.
Sandra Widing