Sedan han i ungdomen blev politiskt aktiv inom Moderaterna på Åland har Jesper Carlsson intresserat sig för politik och Europa. Han studerade statsvetenskap i Åbo för att sedan praktisera i Bryssel. 2019 tog han sig till USA och FN-skrapan i New York. Sedan blev det magisterstudier i Tyskland och utbyte i Italien.
Att återvända till Bryssel fanns hela tiden i korten. Att det blev arbete för den svenska EU-parlamentarikern Jessica Polfjärd (M) passar hans intresseområden väl.
– Jag har alltid varit intresserad av miljö- och energifrågor, och Jessica sitter i miljöutskottet men även i Empl, utskottet för arbetsmarknadsfrågor.
Arbetsmarknadsfrågorna blir hans främsta arbetsområde. Att det förslag på minimilöner som just nu cirkulerar i Bryssel går stick i stäv med den svenska modellen innebär en hel del utmaningar.
– Sedan Saltsjöbadseran är det i Sverige fackliga organisationer och näringslivsorganisationer som har självständighet att bestämma sådana frågor själva, och därför vill man undvika att lönesättning sker genom lagstiftning, säger han.
Gränsöverskridande
En orsak till Jesper Carlsson stora intresse för offentliga institutioner i allmänhet och EU i synnerhet är att politiken har förändrats bara under de senaste 20-30 åren. Från den traditionella rollen att upprätthålla primär service går det offentliga in på allt fler områden. Dessutom samspelar det privata och det offentliga allt mer på grund av de gränsöverskridande problem mänskligheten ställs inför.
– EU ska inte fokusera på allt, men när man gör något ska man vara så vassa som möjligt. I takt med att problemen blir allt större finns det behov av gränsöverskridande samarbete inom bland annat klimat- och energifrågor.
Se på Tyskland
Något som Jesper Carlsson på senare tid lyft fram både på sociala medier och i sina återkommande krönikor i Ålandstidningen är Tysklands betydelse för Europa, och hur lite uppmärksamhet de flesta människor i Norden ägnar landet.
– Framför allt är det Tyskland man ska se på just nu. De är EU:s viktigaste medlemsstat och är inne i ett supervalår. Kristdemokraterna går nedåt inför delstatsvalen i juni, och dessutom avgår Angela Merkel efter 16 år som förbundskansler, vilket är otroligt lång tid i dagens politiska värld.
Jesper Carlsson betonar vikten av att åländska intressen representeras i EU-institutionerna.
– Även om jag jobbar för en svensk parlamentariker är jag en Ålandsvän. Ju fler ålänningar vi har i Bryssel, desto bättre är det för Åland.