Ärendet om bygglovsbeslutet i Kumlinge 2020 har tagit flera olika turer. Men Ålands förvaltningsdomstol kokar ner det till en kärnfrågeställning: Skedde delgivningen på kommunens elektroniska anslagstavla på rätt sätt?
Svaret är nej, enligt domstolen.
Av tillkännagivandet som publicerades på den elektroniska anslagstavlan framgick att saken gällde ett beslut som fattats av byggnadsinspektören, att det gällde en hamnbod och att det var Seglinge fiskelag och samfällda vatten som var sökande i ärendet. Även byggplatsen framgick. Men det som enligt domstolen borde ha varit den centrala uppgiften – att ett bygglov hade beviljats – framgick inte. Det framgick inte heller var beslutet eller handlingarna fanns för påseende.
Domstolen anser därför att tillkännagivandet är bristfälligt och att det inte uppfyller kriterierna som ställs i lagen.
Fick ett samtal
Byggnadstekniska nämnden i Kumlinge provade aldrig John Holmbergs rättelseyrkande över bygglovsbeslutet, med hänvisning till att han lämnat in det för sent så att beslutet hade hunnit vinna laga kraft. Men eftersom delgivningen inte skedde på rätt sätt har tiden för att yrka rättelse inte börjat löpa, konstaterar domstolen. Ärendet återförvisas till den byggnadstekniska nämnden för behandling av rättelseyrkandet i sak.
Hamnboden står dock redan på platsen.
– Ja, den är byggd sedan flera år tillbaka. Det var så det här uppdagades, att jag fick ett samtal om att det hade börjat byggas, säger John Holmberg.
”Blev överkörd”
Byggnadstekniska nämnden hade nämligen också beviljat en så kallad tidig byggstart. Det beslutet har samma brister som bygglovsbeslutet, enligt förvaltningsdomstolen.
Vad används boden till?
– Boden i sig är bra och den fyller en funktion som servicehus för gästande båtar. Jag kommer inte att kräva att att boden flyttas. Men jag vill att allt ska gå rätt till. Jag är ingen krånglig människa, men principfast. Jag anser att tjänstemannen gjorde rätt som ville rätta beslutet. Men han blev överkörd av nämnden.
– Det ska inte spela någon roll vem som drabbas av ett beslut. Rätt ska vara rätt. Jag ville dra det till sin spets för att visa att så här får det inte gå till. Man borde ha haft ett godkännande av berörda personer innan man började bygga närmare rågränsen än fem meter. Därför är jag glad nu, säger John Holmberg.