Jomala kommun har liksom många andra kommuner utmaningar med att säkra tillräckligt många boendeplatser inom äldreomsorgen de kommande åren.
En arbetsgrupp bestående av Wille Valve (MSÅ), Sandra Listherby (Lib), Susanne ”Kicki” Blomqvist (S), och Jonas Eriksson (C) samt sakkunniga tjänstemän har nu utrett tre olika alternativ för hur det här kan göras. På torsdag landar ärendet i kommunstyrelsen för beslut.
Huvudspåren har varit att Jomala bygger själv, med en eller flera andra kommuner eller att Jomala utreder hur andra medlemskommuner i Oasens boende- och vårdcenter ställer sig till att kommunen övertar huvudmannaskapet för förbundet och bygger ut på det området.
Arbetsgruppen har nu landat i att det bästa vore att Jomala bygger ett boende i egen regi. Boendet skulle i så fall ha 50 platser, med möjlighet att bygga till vid behov.
Vid Berghyddan
Gruppen anser att det här är både den enklaste och den snabbaste lösningen. En lämplig tomt i anslutning till Berghyddan lyfts också fram. Tomten ägs av kommunen och är planerad för kommunal service.
Kommundirektör Christian Dreyer skriver i sin beredning till styrelsen:
”Tomten har närhet till församlingshemmet och samlingshuset i Jomala samt kommunalteknik. Det finns väl utbyggda promenadstråk för rekreation i närområdet. Ett bygge förutsätter en detaljplanering men eftersom det överensstämmer med delgeneralplanens ändamål är det relativt oproblematiskt.”
Gruppen har även sett på möjligheten att köpa Hemgården av Oasen. Tomten skulle fungera för ändamålet, men troligen skulle det röra sig om ett mer tidsdrygt projekt, dessutom skulle den här placeringen vara beroende av andra aktörers beslut.
Inget samarbete
Grannkommunen Mariehamn står också som bekant inför att bygga ut sin äldreomsorg för att skapa ett tillräckligt stort antal platser. Men ett samarbete med andra kommuner förespråkas inte av arbetsgruppen i Jomala, som i stället pekar på att kommunen har en stabil ekonomisk bas.
”Det finns ingen anledning att tro att kommunen inte kommer att ha användning för ett äldreboende under lång tid framöver, och ju mer nuvarande och framtida beslut kommunen har i sina egna händer desto mer inflytande har kommunen över nuvarande och kommande kostnader”, står det i beredningen.
Förslaget inför kommunstyrelsen är alltså att denna ska föreslå att fullmäktige bestämmer att Jomala går in för att bygga ett äldreboende i egen regi och att den preliminära placeringen ska vara vid Berghyddan alternativt – om det finns möjlighet till en snabb tidtabell – Oasen, samt att en tilläggsbudget på 100.000 euro beviljas för arbetet med att ta fram skissritningar och projektering.
När Jomala i fjol utredde kommunens behov av äldreomsorgsplatser var prognosen att det behövs just 50 ytterligare platser de närmaste 20 åren.
Prislappen för ett sådant boende sattes då, baserat på uppgifter från byggbranschen, preliminärt till 11,5 miljoner euro.