Det var den sjätte oktober som mötet hölls och Oasens förbundsfullmäktiges ordförande Håkan Lundberg hade bjudit in medlemskommunerna till mötet.
–Vi ville helt enkelt höra vad för förväntningar kommunerna har på Oasen i framtiden, säger Håkan Lundberg.
Mycket under diskussionen handlade om Oasens ägarstruktur. Det kom fram olika förslag och ett av dem kom från Jomala som gärna skulle ta på sig värdskapet för boende- och vårdcentret.
– Vår tanke är att om Oasen drivs genom en större kommunal förvaltning kan man bli effektivare och då kan det bli pengar över för vårdtagarna, säger Jomalas kommundirektör Christian Dreyer.
För att övertyga mindre kommuner att det inte skulle handla om att stora kommuner skor sig på mindre skulle man skriva avtal med medlemskommunerna om antalet platser och reglera exakt hur och vad man ska betala.
– Men tanken är att man skulle driva det hela till självkostnadspris, säger Christian Dreyer.
Han säger att förslaget inte togs emot på ett positivt sätt.
– Någon kommun såg det nog som positivt och tyckte det var värt att ta i beaktande, men långt i från alla.
Vad var det som de inte gillade med förslaget?
– Det borde du nästan fråga dem om, det var inte ett offentligt möte så jag vet inte om jag borde gå ut och berätta vad de olika deltagarna tyckte, säger Christian Dreyer.
”Förändring behövs”
Håkan Lundberg menar att många olika modeller kunde bli aktuella för Oasens ägarstruktur. Själv anser han att någon förändring måste till.
– Det här med andelar som kommunerna har och grundavgifter som betalas är inte modernt. Kommunerna vill inte äga fler än en andel, för äger man exempelvis fyra blir grundavgiften betydligt högre. Det har lett till att kommunerna börjat sälja sina andelar, vilket undergräver Oasens verksamhetsförutsättningar, säger Håkan Lundberg.
Han menar att en modell kunde vara att premiera ägande. Då kunde de som äger fler andelar få en större rabatt.
– Man kunde också helt glömma detta med platsandelar och gå in för att alla medlemskommuner äger själva förbundet, vilket egentligen är den vanliga modellen, säger Håkan Lundberg.
Ingen brådska
Att förändra ägarstrukturen är inte bråttom och förbundsstyrelsen får nu i uppgift att hitta en modell som kan presenteras för kommunerna.
– Oasens förbundsfullmäktige träffas i november och diskuterar nästa års budget och då kanske det här diskuteras. Men inga beslut fattas, enligt Håkan Lundberg.
Vikarierande förbundsdirektör Stefan Simonsen menar att det viktigaste är att tänka på de boendes bästa.
– Vi samarbetar gärna med alla medlemskommuner och om beslut tas om någon annan ägandestruktur så får vi helt enkelt jobba utgående från det, säger han.