Vi har alla varit där, fått en liten tillsägelse av ”admin” för att vi inte raderat vår annons, för att vi lagt för lång budtid på en annons, för att vi inte förstått femminutersregel eller för att vi lagt upp något i fel album – eller kanske inte i något album alls. Det är inte lätt att göra rätt, i alla fall inte i början, men om man bara läser igenom och följer de nio sidorna med trivselregler finns det inget att frukta.
Men är det verkligen nödvändigt med så mycket regler, kan man fråga sig. Och vem har hittat på allt?
– De som ursprungligen skapade sidan hade väl någon form av regler och sedan har vi utökat dem, säger Jonas Marjanen, som sedan två år tillbaka är en av fem administratörer på sidan.
En del av reglerna styrs av Facebook, till exempel att man inte får sälja djur, skjutvapen eller rusmedel, men i övrigt är det administratörerna som sätter ramarna. Jonas Marjanen är medveten om att många tycker att reglerna är för strikta.
– Det är ju många som kallar det för Ålands gnäll och köp. Visst har det kommit mycket kritik för reglerna, men vi försöker hålla det ganska strikt just för att det ska vara ordning. Det är ju många som går ur gruppen, men efter att de varit borta ett par veckor vill de gärna komma tillbaks.
Vad tycker folk att är för strikt?
– Nå, det är väl mycket med de här budstoppsreglerna. Får du ett bud på en vara är det max tre dygn du får ha till budstopp. Och sedan är det ju vissa varor som man inte får sälja på sidan. Det är också många som vill ha sina egna regler med försäljningen. Men det har blivit bättre.
När man är ny på sidan är det ändå jättemycket att hålla reda på.
– Ja, jo. Men vi har grundliga regler som man gärna ska läsa för att förstå hur allt fungerar. Är man osäker är det bara att fråga admin. Och folk har blivit mer hjälpsamma mot andra också och förklarar hur det fungerar. Bara man läser reglerna lite nu och då är det inga större bekymmer. Och om vi ändrar några regler informerar vi om det på sidan.
Överlag sköter folk sig bra, tycker Jonas Marjanen. Det vanligaste felet är att man glömmer radera annonser, och ibland kan det pågå osakliga diskussioner i kommentarsfälten. Folk, som inte har med saken att göra, kan till exempel klaga på prissättning.
Vad gör ni med dem?
– Vi börjar med att ta bort deras kommentarer. Funkar det är det bra, men fortsätter det är man så illa tvungen att ta bort dem helt och hållet. Eller så stänger man av dem en stund så att de får en paus.
Händer det ofta att ni får stänga av folk?
– Varje dag. Det är ju många som slinker in i misstag som har fejkprofiler som marknadsför banklån eller något sådant till exempel.
Ett livstidsuppdrag
Alla administratörer vill inte skylta med sina namn – även om det är synliga för den som letar lite på sidan – men Jonas Marjanen har inga problem med att visa vem han är. Orsaken till anonymiteten är att undvika personliga påhopp, till exempel från folk som blir avstängda eller inte accepteras som medlemmar. Men Jonas Marjanen har varit förskonad från det.
Ni är ju fem administratörer. Ni måste vara extremt synkade?
– Vi har en egen Messengergrupp där vi diskuterar. Det är väl inget bestämt riktigt, men vi har olika intresseområden allihop. Eftersom jag är kille har jag mer bygg och motor och sådana grejer, och flickorna har andra album som de ser efter. Det har blivit naturligt.
När Jonas Marjanen har en ledig stund över går han in och tittar på sidan. Han är administratör för flera grupper, men just köp och sälj ägnar han cirka en timme åt dagen. Förutom att godkänna nya medlemmar handlar det om att hålla ordning och reda i albumen. Utanför Facebook är han egenföretagare, han driver återvinningsstationen i Bengtsböle, Lemland samt ett byggföretag. Han kan därmed i stort sett styra sin egen tid. Men, påpekar han, Ålands köp och sälj är ingen ”arbetsbörda” och jobbet intresserar honom.
– Främst är det väl att hålla ordning på sidan och se vad folk säljer och köper. Jag tror att man behöver ha ett intresse för att hålla på. Det är ju lite samma sak med soptippen, det är gamla varor som återbrukas blandat med service.
Ni gör ett helt ideellt jobb på Ålands köp och sälj, och ni får ta en del kritik. Ändå är det värt det?
– Det kommer ju även positiva tankar från människor. Om det bara var kritik hela tiden vet jag inte om man skulle vilja hålla på. Men som sagt, det har blivit bättre och folk verkar uppskatta att vi håller på.
Någon riktig semester från sidan blir det sällan, även om administratörerna nog kan ta det lugnare i perioder, till exempel om de är bortresta. Men samtidigt är det svårt att hålla tassarna borta, medger Jonas Marjanen.
– Man skulle väl behöva stänga av telefonen och lämna den hemma i så fall. Men i dagens läge behöver man ju telefonen överallt i princip. Så tyvärr är det väl svårt att koppla bort helt och hållet.
Är det här ett livstidsuppdrag då, eller?
– Risken finns, jo (skratt). Så länge sidan är kvar lär jag väl säkert hänga med där också.
Pantburkar och rostiga spikar
Så här i sämre ekonomiska tider ökar second hand-försäljningen. Ålands köp och sälj har ökat medlemsantalet med nästan 4.000 personer sedan december. I dagsläget finns cirka 3.000 annonser på sidan, och varje dag byter ett par hundra varor ägare. Just nu är det 70- och 80-talsprylar som trendar. Barnkläder går alltid hem och många hemmafixare fyndar på sidan, till exempel olika verktyg.
Att hålla priserna nere på det man säljer är en förutsättning för att komma till ett avslut. Höga priser skrämmer bort köparna.
– Man får nästan gå under sin egen smärtgräns för att få något sålt. Men sedan finns det sådana som uppskattar sina varor till att de kostar mer än vad de kostar nya. Man kan ju alltid försöka (skratt).
Vad är det mest galna som sålts på sidan?
– Galna grejer vet jag väl inte … Men jag har sett folk sälja rostiga spikar, och pantburkar och sådana grejer. Det kan dyka upp allt mellan himmel och jord.
Köper folk pantburkar?
– Jo faktiskt, det slutade med det. Priset var ju lite lägre än det man får när man pantar. Men personen i fråga var väl inte intresserad av att åka och panta själv.
– Det dyker upp allt möjligt på sidan faktiskt.