Senast det firades julafton med julbord på Märkets fyr var 1975, då Ragnar Eriksson var fyrmästare.
I år landsteg julgubben åter på fyrön på gränsen mellan Finland och Sverige.
SJÖLIV En minst sagt annorlunda julhelg firade Pekka Väisänen, Selje Randus, Nina Salminen-Warg och Stig Warg från Finlands fyrsällskap.
Ett par dagar före julaftonen landsteg de vid Märkets fyr efter en isig sjöresa med sjöräddningssällskapets rib-båt med Mats Sjöström vid rodret.
Att ta sig i land i norra hamnen gick bra i det ännu rätt lugna vädret, även om hela Märket erbjöd ett arktiskt sceneri med snö och isiga klippor.
Ett par dagar senare när Stig Warg anlände tvingades Väisänen ro ut med en gammal roddbåt för att hämta in honom till land.
Ljus och värme
Sällskapet inrättade sig i fyrbyggnaden och satte i gång uppvärmningen. Första kvällen kröp termometern upp i två-tre grader. På julaftonen visade den tolv grader och de sista dagarna hade de rentav 17 grader.
- Vi hade med oss torr ved från Eckerö. Det finns inte så mycket sådant att ta till på Märket.
Sju kakelugnar gav värme, vilket gick bra så länge det blåste från rätt håll. Eftersom en del av ett skorstensrör saknas drar röken drar in vid sydlig vind.
- Det finns en gasvärmare att ta till om det blåser sydligt, säger Pekka Väisänen.
20-30 stearinljus bidrog till värmen förutom att de spred en behaglig julstämning.
Säkerheten först
På julaftonen slog stormen till med vindstyrkor på 20 meter i sekunden. Då var det skönt att sitta inomhus och följa elementens raseri och vågor som bröt in.
Det är farligt att röra sig ute när det fryser isbark på Märkets överspolade klippor. Om man lämnar den släta "gårdsplanen" krävs flytväst samt broddar på skorna.
- Och man får aldrig gå ensam! Säkerheten är alltid nummer ett.
Speciellt var när Selje Randus sökte sig ut på klipporna på svenska sidan för att på saxofon spela en julpsalm för alla sjöfarare som passerar.
- Plötsligt dök det upp fem-sju sälar. Troligen påminner saxofonens ljud om sälsången i juli-augusti.
En flock skärsnäppor gjorde också ett besök på fyrön. En kär besökare var jultomten som råkade dyka upp just när Stig Warg var ute.
För 34 år sedan
Pekka Väisänen betecknar julaftonen med storm som höjdpunkten under vistelsen. Till detta bidrog också det dukade julbordet med skinka, lådor och fisk.
- Förra gången någon firade jul på Märket var 1975, då Ragnar Eriksson var fyrmästare.
Fyren byggdes 1885 och var bemannad året om till 1975. Selje Randus farfarsfar var rentav arkitekt bakom fyrens tillkomst.
- Med vår vistelse ville vi visa att det även i dag går att bemanna Märket också vintertid, att det går att värma upp byggnaden och utnyttja den året om.
Grundvärme krävs
Pekka Väisänen är nöjd med gruppens julvistelse, och gör gärna om den. Nyårshelgen firar ett annat sällskap ute på Märket, och andra besökare är välkomna tillsammans med någon ansvarig från fyrsällskapet.
- Hela sommaren vill vi ha turister. Gärna vintertid också om de betalar för sig.
Tanken med att hålla liv i Märket är inte i första hand turistisk utan mera att bevara fyren för eftervärlden.
- Bara vi kunde hålla grundvärme med naturlig energi av vindkraft lönar det sig att renovera invändigt. Annars förstörs allt direkt av fukten.
Ålandstidningen