Föglö är en av två åländska kommuner som i fjol noterade en minskning med 25 personer. Nedgången skedde i huvudsak i Degerby, som enligt Åsub minskade med 18 personer.
Fullmäktiges ordförande Gun-Britt Gullbrandsson säger att statistiken påverkas av flera faktorer. Dels bor fler och fler äldre hemma längre och inte på Annagården i Degerby, dels avled ett antal äldre personer under 2021.
Det händer också att föräldrar med barn som ska börja gymnasiet väljer att flytta med in till staden. Men det finns ytterligare en sak som ger avtryck i redovisningen över antalet invånare.
Drabbade fiskodlingen
Fiskodlingsbolaget Nordic Trout, med slakteri i Degerby, tvingades i höstas avliva all fisk i de IHN-drabbade odlingarna. När de anställda plötsligt stod utan arbete åkte många tillbaka till sina hemländer. Det märktes inte minst genom att ett flertal lägenheter plötsligt stod tomma i kommunen.
– Vi har en stor arbetskraftsinvandring till fiskodlingen, och det är i huvudsak bemanningsföretag som anställer. Men hur många som egentligen bor på Föglö vet vi inte, för en stor del av de som kommer hit för att jobba är inte skrivna här, säger Gun-Britt Gullbrandsson.
De flesta skärgårdskommuner brukar lyfta vikten av att få unga familjer att bosätta sig på öarna. Och här verkar Föglö ha lyckats.
– Det föds många barn på Föglö, dagiset börjar bli fullt, säger Gun-Britt Gullbrandsson.
Även Eckerös invånare minskade med 25 personer.