Ålandstidningen har tidigare berättat om ÅHS krav på att anställda sjukskötare och närvårdare med några års mellanrum ska avlägga den nätbaserade läkemedelstentamen Love.
Tentamen har föranlett en del oro och frustration hos personalen på ÅHS, och i veckan höll sjukhusets ledningsgrupp ett möte med en grupp anställda som meddelat att de inte kommer att avlägga någon examen.
Sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen säger att man inom ledningsgruppen redan tidigare diskuterat hur man kan vara tillmötesgående, och personalen har tidigare fått ge sina synpunkter.
– Egentligen handlar det inte så mycket om att skriva en tentamen eller inte, utan det handlar om att den som inte skriver den väljer att inte förnya sitt läkemedelstillstånd.
Skriftlig reprimand
Nu har personalen blivit informerade om vad som händer för den som inte skriver sin läkemedelstentamen.
– Nu får de två, tre veckor på sig att fundera. Är det så att de bokar en tid för att skriva tentamen är saken ur spel, men vägrar man behöver vi ha någon form av diskussion. Vi kommer då att kalla till någon form av hörande från arbetsgivarens sida, och i ett första skede handlar det om en skriftlig reprimand.
Jeanette Pajunen menar att kravet på läkemedelstillstånd är en arbetsledningsfråga som styrelsen fattat beslut om redan för flera år sedan.
– I reprimanden blir den som inte förnyar sitt tillstånd påmind om det, och de regelverk och kriterier vi som organisation använder. Sedan får de igen en tidsfrist på sig att fundera men om det är så att man står fast vid att inte skriva går frågan vidare till tjänstedelegationen och då är en varning följande steg.
Inte så stor nytta
Det som sannolikt händer under tiden är också att det gamla läkemedelstillståndet går ut.
– Då får den som inte förnyar jobba dagspass måndag-fredag när det är som mest personal, och personen får inte hantera läkemedel. Men går det så långt och att varningar börjar delas ut är det kanske en anställd som vi i förlängningen inte har så stor nytta av, då blir det antagligen fråga om förberedande åtgärder för uppsägning och att prova alla andra steg som föregår det, som att omfördela arbetsuppgifter eller omplacera.
Med nytta menar Jeanette Pajunen att ÅHS anställer sjukskötare för att utföra vissa arbetsuppgifter, varav en är att hantera läkemedel.
– Vi har ingen konkret nytta av sjukskötare som inte kan hantera läkemedel och jag vill påpeka att vi vill hålla kvar de sjukskötare vi har, men samtidigt måste jag vara ärlig med hur konsekvenserna ser ut.