I torsdagens tidning rapporterade Ålandstidningen om ombudsmannamyndighetens verksamhetsberättelse, där man tar upp missnöjet med vården. Nu kommenterar chefsläkare Jun Nagamori uppgifterna. Enligt honom kommer rapporten inte som någon överraskning.
– På det hela taget har antalet missnöjen som uttryckts till patientombudsmannen minskat något sedan 2022. Även i rapporter från svenska patientnämnder brukar missnöje med bemötande lyftas. De senaste åren har det i Sverige, liksom nu på Åland, varit den näst vanligaste orsaken till att patienter tar kontakt med patientnämnden, säger han per e-post.
Jun Nagamori förtydligar sedan på telefon till Ålandstidningen att ökningen kan bero på att patienterna numera kan klicka i flera alternativ och det finns flera antal fall av missnöje än svarande.
Han säger också att bemötande är en svår fråga och att det är patientombudsmannen som borde svara på var de ser problemen.
– Vi har inte hunnit gå igenom materialet med patientombudsmannen, det är klart att det är av intresse för oss också.
”Ibland missförstånd”
Men Jun Nagamori har ändå en känsla för vad problemen kan handla om.
– Vi har haft vissa verksamhetsförändringar och en del svårigheter inom vissa kliniker. Det har hopats en del anmälningar, så där har jag en liten känsla.
Patientombudsmannens uppdrag är viktigt, enligt Jun Nagamori, där patienterna kan lämna feedback och få hjälp att reda ut problem med bemötandet.
– Ibland rör det sig om rena missförstånd, och då kan man få hjälp att få till stånd en dialog.
Även patientföreningarna har en viktig roll och i dialogen med ÅHS har föreningarna lyft bemötandefrågor när det gäller vissa kliniker.
– Det ger ju oss en annan möjlighet att agera.
Ni behöver alltså få tydliga exempel på var det brister?
– Ja och ju mer systematisk den inhämtningen är desto tydligare blir det för oss. Ibland handlar det om förväntningar man har på den offentliga vården som inte är förenlig med det som vi uppfattar som vårt uppdrag och då är det viktigt att man har en dialog.
Hur arbetar ni med att minska klagomål och främja bemötande?
– Bemötandet har betydelse för patientsäkerheten och påverkar förutom patientens upplevelse av vården även resultatet av vård och behandling. Det är med andra ord viktigt för oss med gott bemötande.
– Jag tror att det missnöje som finns med vården kommer att minska om patienternas ställning i vården stärks. ÅHS inrättade ett patientråd 2022 med syftet att patienter skulle få ett större inflytande i utvecklingen av vår verksamhet och på sikt bidra till att förbättra hälso- och sjukvårdstjänsterna, till exempel genom att öka förutsättningarna för personcentrerad vård och delat beslutsfattande.