Enligt källor till Ålandstidningen förankrades aldrig kandidatlistan hos styrelsen eller medlemmarna. Kritiken handlar också om att det inte finns någon kvinna på listan.
– Det finns medlemmar i partiet som inte känner sig bekväma med det, och nu framstår vi ännu mer som mansgrisar, säger en i partiet som vill vara anonym.
En rundringning till styrelsemedlemmar och medlemmar i partiet visar att engagemanget inte varit så stort inför riksdagsvalet. Flera i styrelsen uppger att de inte varit inblandade i nomineringen av kandidater.
Bråttom
Runa Lisa Jansson, en välkänd politiker i partiet, är inte med i styrelsen längre.
– Vi har uttryckt oss lite föraktfullt över att man inte lyckats hitta kvinnor som vill ställa upp i riksdagsvalet. Men det är inte allvarligt menat, för då hade man kunnat ställa upp själv, säger hon.
Har du fått frågan om att ställa upp i riksdagsvalet?
– Då när jag påpekade att det inte fanns kvinnor på listan, fick jag frågan. Men jag sa att det säkert finns yngre förmågor som kan ställa upp, säger hon.
Runa Lisa Jansson har haft uppfattningen att styrelsen utrett vilka kandidater man kan ställa upp, men att partiet fick bråttom när det visade sig att man inte skulle få vara med på samma lista som den sittande riksdagsledamoten Mats Löfström.
Runa Lisa Jansson menar ändå att det skulle sett snyggt ut att ha kvinnor på listan.
– I dagens samhälle ska man vara så jämställd som möjligt, säger hon.
Mer information
Susann Eklund sitter i partiets styrelse och säger att styrelsen inte behandlat kandidatlistan. Hon vill inte uttala sig i frågan förrän hon fått mer information.
– Jag har hört lite olika saker, så jag behöver ha klarhet först, säger hon.
Styrelsemedlemmen Ann Gottberg menar att alla i partiet har känt till att riksdagsvalet är på gång och kunnat anmäla intresse för att kandidera.
– Jag är inte på något sätt missnöjd med listan, jag är bara glad att vi har fyra som vill ställa upp i valet. Jag brukar säga att det som är mellan öronen är viktigare än det som är mellan benen.
Partiets viceordförande Marcus Måtar, som är en av kandidaterna på listan, men också den som presenterade kandidaterna, säger att han känner till att det finns missnöje.
– Jag känner till att två personer är missnöjda och det är synd att de gör så här. Vi har pratat med både kvinnor och män.
Är listan förankrad i styrelsen?
– Absolut! Jag tar inte åt mig av kritiken.
Marcus Måtar menar att det alltid finns missnöje, att det alltid finns någon som tycker att det inte görs tillräckligt.
– Vi kämpade med att få kvinnliga kandidater. Jag tycker inte det är ett jätteproblem, också män kan representera bra.
Han tillägger att man jobbar hårt med att värva kvinnor till kandidatlistorna för lagtingsvalet i höst.
”Inte som andra partier”
Partiordförande Bert Häggblom säger att han tar fullt ansvar för att kandidatlistan kom till.
– Vi förde diskussion med kvinnor, men de ville inte ställa upp i valet.
Bert Häggblom säger att Obunden samling alltid har fungerat så att ordförande har stor makt och att allt inte tas upp med styrelsen.
– Men vi hade upp det på styrelsemötet att vi skulle ha en egen lista när vi blev sidsteppade av regeringssamarbetet.
Han säger att det alltid finns missnöje med olika beslut, men att ingen kontaktat honom om något missnöje i den här frågan.