De åländska skidentusiasterna har de senaste veckorna nyfiket sneglat på olika väderprognoser i hopp om att temperaturen ska sjunka ner under nollstrecket – även om det inte kom natursnö från ovan.
I veckan kröp temperaturen äntligen ner tillräckligt mycket för att man åtminstone skulle kunna producera egen snö. På trettondagsaftons kväll satte Åland skid- och skidskyttecenter igång sina två snökanoner och samtidigt startade man ett upprop om vaktpass á fyra timmar för att bevaka kanonerna och snöproduktionen – något som genast fick god respons.
– Det blev snabbt fullt på listan. Det finns ett uppdämt skidbehov och folk trötta på att åka rullskidor, säger Viktor Gingsjö som liksom alla andra skidentusiaster fick hela förra säsongen spolierad på grund av snöbrist.
Få ut bästa kapacitet
Viktor Gingsjö var snabb att anmäla sitt intresse och tog förmiddagspasset på trettondagen som sin tur. Då hade det redan producerats en ansenlig mängd under natten.
En kanonvakts främsta uppgift är att se till att man får ut bästa kapacitet ur kanonerna. Det vill säga att anpassa vattenmängden till kanonerna efter temperatur och luftfuktighet.
– Och så måste man justera vinklarna efter vinden och hur det blåser, noterar Viktor Gingsjö.
All snö produceras på ett och samma ställe för att i ett senare skede transporteras ut på banan med hjälp av traktorer. I ett förstaläge hoppas man kunna få ihop en bana på dryga halvkilometern.
– Och sedan kan vi bygga vidare därifrån, säger Viktor Gingsjö.
Skidåkning om en vecka
Efter tisdagskvällens start tror man sig kunna köra på ett par dagar då det lovats ett par minusgrader – vilket är en förutsättning för att producera snö.
– Prognosen ser ganska bra ut. Håller det i sig kan det bli skidåkning om en vecka, gissar Viktor Gingsjö något hoppfullt.
Väderleksprognosen för lång tid visar även att det kan komma att bli fortsatt kallt den närmaste tvåveckorsperioden. Den största farhågan finns i början av nästa vecka då det kan bli en och annan plusgrad under en kort period.
– Klart att det påverkar lite men framför allt får det inte komma regn, säger Viktor Gingsjö.