Susanne Hellström är rektor för Vikingaåsens skola, med 284 elever i årskurs 1–6. Hon inledde onsdagen med att skicka information till sina kollegor om hur man kan bemöta elever som kommer till skolan med frågor, oro och starka känslor efter nyheterna om skolskjutningen i Örebro.
Fokus ligger på att vara medmänniska. Det är viktigt att möta eleverna med lugn, lyhördhet och trygghet, säger hon.
– Man ska inte problematisera för mycket och inte ge eleverna mer än vad de efterfrågar. Men man ska inte heller blunda för deras frågor, även om man inte har alla svar. Vi uppmanar våra lärare att diskutera med eleverna, men utgående från situationen och det eleverna initierar.
”Ofattbart”
Vikingaåsens skola hade skolkuratorn tillgänglig under onsdagen ifall någon skulle behöva extra stöd. Dessutom skickade landskapsregeringen ut länkar till stöd för att diskutera kriser och svåra händelser med barn och ungdomar.
– De har vi också vidarebefordrat till lärarna, säger Susanne Hellström.
Hur reagerar du som rektor när det händer en sådan här sak?
– Det skapar alltid kaoskänslor inom en, rädsla och oro för vad det är vi gör fel i vår värld. Vad är det som händer? Jag känner att det är ett större fenomen än man kan greppa som rektor, som människa, som mamma, pappa eller elev. Det är så ofattbart att någon kan göra sådant här mot medmänniskor runt sig.
Har övat inrymning
Efter händelsen i Örebro har det skrivits en del i svensk media om så kallad inrymning, vilket till exempel kan vara att man stänger in sig i rum eller salar.
– Vi har en plan för utrymning och vi har också en plan för inrymning. Men vi kan inte gå ut och berätta vad det står i dem, säger Susanne Hellström.
Skolan har dock övat på planerna under hösten.
– En sådan här händelse får mig att tänka att vi sätter in en övning till.
Det finns inte några färdiga direktiv om inrymningsövningarna eller om hur de ska gå till, enligt Susanne Hellström.
– För utrymning och brandövningar finns det lagstiftning, men det finns ingenting ännu om inrymning.
Vill inte skapa oro
Inrymningsövningarna utgår från scenarier där det till exempel brinner någonstans, så att alla behöver gå in för att inte andas in röken.
– Vi gör övningar för att vara säkra på att de metoder vi har att få eleverna in i eller ut ur skolan fungerar. Men vi har inget behov av att skrämma eleverna eller skapa oro för saker som vi hoppas aldrig ska hända.