40 brandmän från åtta kårer bekämpade i måndags kväll och natt skogsbranden mellan Lemböte och Knutsboda.
Men katastrofen var nära. Elden var flera gånger nära att bryta igenom brandlinjerna.
SKOGSBRAND Tre tankbilar körde i skytteltrafik till och från brandplatsen. Elden, som sannolikt berodde på att den föregående branden på samma ställe flammat upp igen, dränktes i ofattbara 700 kubikmeter vatten - sannolikt ännu mer när man räknar in helikopterfällningarna. Trots det härjade den vidare.
Foto: Sebba Södergård
Brandmännen fick slita hårt med slangarna över klippblocken i den steniga terrängen, flera hundra meter in i snårskogen.
- Vi sprang uppåt med utrustningen, men hur vi än sprang hann vi inte ifatt elden. Den hoppade 20-30 meter i stöten, säger kårchefen Jonas Karlsson.
Vid ett tillfälle var elden farligt nära bostadshusen i Knutsboda, och det var inte självklart att det skulle gå att begränsa den.
- Vi höll på att förlora brandlinjen. Vi hade inte klarat det ensamma.
Då kom gränsbevakningens helikopter till undsättning. Brandlinjen framför husen bombades med tusentals liter vatten, och elden drog sig tillbaka.
Mellan stenblocken ligger tjocka lager av mossa och ris. Och när den första elden väl var släckt kom den tjocka, kväljande röken. Samtidigt måste marken fortsätta vattnas för att elden inte ska ta sig igen.
- Våra brandmän hade svårt med röken. Men det var bara att fortsätta, säger Karlsson.
Peter Johansson håller med.
- Röken var för jävligt. Röken är värre än hettan, vet du.
Eftersläckningen pågick fortfarande på tisdagseftermiddagen. Trots att brandplatsen dränkts i stora mängder vatten är det redan torrt igen, och här och där pyr det fortfarande under marken. Under natten kommer två brandmän att patrullera området, och beredskapen för nya stora insatser är fortsatt hög, enligt brandförsvaret.
Lemböte-konfirmanderna är tillbaka
SKOGSBRAND Klockan åtta i går morse var de tillbaka, konfirmanderna som evakuerades under skogsbranden i måndags kväll.
- Vi är inte rädda, säger Diana Sjöström, kock på Lemböte Lägergård.
Foto: Sebba Södergård
Men det pyr ju fortfarande i marken?
- Jo, det pyr fortfarande.
Skogsbrand bra för skogen
SKOGSBRAND Ur ett biologiskt perspektiv är en skogsbrand goda nyheter för växtligheten. Det säger Joakim Blom, vd för Skogsägarförbundet.
- Det tillsätter kväve till marken, vilket är extra gödning för marken, säger han.
Skogen som brunnit är så kallad impedimentmark. Marken består mest av sten- och klippblock, och växtligheten är grundrotad och kortväxt.
- Det finns inte industriella värden i sådan skog. Man kan kanske få lite bidrag som markägare, men det är inga stora pengar.
För riktig skog är värdena betydligt större.
- Man kan räkna på omkring 10.000 euro per hektar. Men det är ett riktvärde.
Fotnot: En hektar är en kvadrat med måtten 100 x 100 meter.
Fredrik Granlund