Att inte veta vem eller hur många frivilliga brandkårister som är på väg till ett larm kan vara ett osäkerhetsmoment för den räddningsledare som ska fatta ett beslut i larmsituationer. De senaste åren har Västra Saltviks FBK funderat på hur deras insatsledning snabbare och bättre kunde få en överblick av bemanningssituationen vid skarpt larm.
Via kontakter kom man under hösten 2017 i kontakt med datanomstuderande på Ålands yrkesgymnasium som letade efter projektarbeten för sin slutexamen.
– Vi har diskuterat den här utmaningen runt bordet på brandstationen många gånger och när jag fick höra om Frej-Oskar Wikström som sökte projektarbete nappade jag och hörde av mig med min idé, säger Sten-Göte Nyman.
Vid en träff under hösten presenterades problemställningen: Hur många frivilliga brandkårister är på väg och kan delta i larmet, samt när är de på plats på brandstationen?
– Vi var ute efter en smidig lösning för att snabbt kunna få en överblick av bemanningsituationen. Det finns olika liknande system i dag men inget som vi riktigt fastnat förstör.
Tre klick
Frej-Oskar Wikström fick tillsammans med klasskamrat Ture Husell i uppdrag att ta fram en skräddarsydd lösning. Tillsammans med en brandkårist som jobbar inom IT kom man snabbt fram till att inte ge sig in på app-området, resultatet blev en webblösning.
– Det finns många olika plattformar och vi fick rådet att inte gå in för en app eftersom komplexiteten är stor, säger Sten-Göte Nyman.
Under våren utvecklade duon en optimerad lösning som är perfekt för VSFBK:s behov.
Resultaten blev en enkel och snabb lösning där en frivillig brandkårist genom tre klick på mobilen kan informera insatsledningen om att man är på väg och hur många minuter man har kvar till stationen.
– De tre klicken består av att öppna appen, att logga in, och att ange någon av de förbestämda tidsalternativ som dyker upp.
Efter inloggning kan brandkårister välja antingen fem, sju eller tio minuter till ankomst.
– Det finns också möjlighet att lämna en kommentar om man vill ge tilläggsinformation. Det kan till exempel vara att man befinner sig nära platsen och kan berätta något om situationen.
Alla kan följa
Förra veckan fick brandkåristerna sina profiler och inloggninguppgifter till tjänsten. Och när nästa larm går är det via Frej-Oskar Wikströms och Ture Husells lösning som brandkåristerna kommunicerar.
– Alla kan följa den här informationen. Det är ett bra stöd om man är hemma eller på jobbet och har lite knepigt att komma iväg. Om man då ser att det är många på väg behöver man kanske inte åka. Är det bara några få får man lösa det, säger Mikael Widbacka.
Sten-Göte Nyman säger att systemet kommer att hjälpa brandkåren väldigt mycket.
– Det är oerhört bra för oss. Man har stått här många gånger utan att veta hur många det är som är på väg. Nu vet vi bara några minuter efter att larmet gått. Det betyder att vi redan då vet vilka specialkompetenser som är på väg och kan planera hur många som ska åka i väg i den första bilen.
Frej-Oskar Wikström säger att han är nöjd med vad det blev av hans projektarbete.
– Det är kul att kunna göra någonting som andra har nytta av.
Kevin Eriksson