Ledningen för ÅHS har diskuterat trakasserierna med strejkledningen, säger Katarina Dahlman.
–Vi är helt eniga om att det inte är acceptabelt. Men det fortsätter ändå. Vi kan stötta vår personal, men vi är ganska maktlösa så länge strejken pågår. Det här är strejkledningens ansvar. Vi kan inte annat göra än att be de strejkande att respektera enskilda individers val, säger hon.
Vad är det för slags trakasserier?
–Jag kan inte gå in på detaljer. Men det handlar inte bara om en eller två personer som har drabbats. Det är helt klart ett större problem.
Ska ni vidta åtgärder när strejken är slut för att överbrygga motsättningar bland personalen?
–Ja, vi har helt klart börjat fundera på det, säger Katarina Dahlman.
Svårt att uttala sig
Erica Norell-Eriksson är ordförande för Tehy på Åland:
– Jag har svårt att uttala mig om det. Jag är inte där och kan hålla koll på vad 380 medlemmar gör. Men det är hemskt om uppgifterna stämmer, även om det är sådant som förekommer innanför ÅHS väggar även i vanliga fall.
Saken har diskuterats internt, menar hon.
– Vi har diskuterat det här på ett möte, men då även åt andra hållet, alltså att tehyiterna blivit utsatta för trakasserier. Men vi sade på medlemsmötet att vi inte ska vara elaka mot varandra. Vi är ju ändå arbetskamrater.
Men om nu alla inte är snälla mot varandra, finns det något ytterligare du som ordförande kan göra?
– Vi måste ta upp det till diskussion igen. Det kan ju vara ett rykte, det blir lätt mycket ryktesspridning i sådana här situationer, men det kan också ligga någon sanning i det. Men jag kan inte ansvara för det. Vi är ju inte ens tillåtna att komma in i huset.
Anna Jakobsson