Som Ålandstidningen har rapporterat har den norra delen av Klintkajen rasat under timmer. Det var i måndags morse som hamnens egen personal upptäckte att en del av brolocket på norra änden av kajen hade gett vika.
Kort därpå gjorde sakkunniga en inspektion av kajen, som är en pålad konstruktion med ett betonglock. Man kunde konstatera att kollapsen orsakades av en kombination av faktorer.
– Att kajen var överbelastad med stockar säger sig självt, eftersom det finns ett hål. Men vi har också sett att armeringen i plattan inte var av sådan dimension man kunde förvänta sig, trots att det är en gammal konstruktion, säger Mariehamns hamns vd Alef Jansson.
Han nämner att flera andra orsaker kan ha bidragit till raset, som dålig betong och utmattning över tid.
Vad händer med kajen
Alef Jansson har sammanställt ett förslag på åtgärder som ska presenteras på ett styrelsemöte under nästa vecka.
– Själva beslutet om vad som ska ske tas av styrelsen, och jag kan inte uttala mig om åtgärdsplanen innan dess, säger han.
Vad man kan säga är att det finns ett behov av att se över flera områden för att undvika att något liknande sker igen i framtiden.
– Kartläggningen är redan inledd för att identifiera ”hot spots” som det kanske finns skäl att göra mer tester av.
Det pågår ett regelbundet arbete med inspektioner av hela Mariehamns hamn. I höstas upptäcktes att en av dykdalberna på kaj fem var svårt eroderad med dålig betong.
– Både händelsen vid Klintkajen och det som hände med dykdalberna vid kaj fem gör att vi nog kommer att göra mer förstörandeprovning. Det innebär att vi inspekterar äldre konstruktioner och kanske sågar upp delar av dem, säger Alef Jansson och fortsätter:
– Vi ska dra största möjliga avans av en tråkig händelse, så att det kommer något gott ur det och att vi lär oss av det.