På flera sätt påverkar broarbetena verksamheter på båda sidor av Flattö strömmen.
På Hellsösidan av bron finns bland annat en mjölkproducent. Oavsett en viktbegränsning på tio eller 3,5 ton påverkas transporten av mjölken från gården. Ålandstidningen har varit i kontakt med mjölkbonden, som hänvisar alla frågor till landskapsregeringen.
– Det går inte att få över mjölken, för transporten väger 17 ton med mjölken i, säger vägingenjör Åsa Mattsson.
Så det blir så att mjölken måste hällas ut så länge den tillfälliga bron nyttjas?
– Troligtvis blir det så. Det här måste vi kolla med ÅMHM (Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet reds. amn.) så att det hanteras enligt de regler som finns.
Får mjölkbonden då en ersättning från landskapet?
– Vi har inte avtalat något men vi har sagt att han behöver få ersättning för den mjölk som han annars skulle ha fått betalt för.
Ser inga problem
Kökars brandstation finns i Karlby. Vid eventuella bränder eller olyckor på andra sidan strömmen ska Kökar FBK alltså passera över bron.
Rainer Eriksson är aktiv i den frivilliga brandkåren och tillika byggnadstekniska nämndens ordförande. När Ålandstidningen på måndagen berättar att LR tänker sänka viktgränsen för den tillfälliga bron ser han direkt en lösning.
Kåren har två brandbilar, och den mindre av dem, en Mercedes Unimog, kan placeras vid hembygdsmuseet på Hellsösidan medan den gamla bron fortfarande är i bruk. Den större bilen finns då kvar på Karlbysidan.
– På den mindre bilen kan man ha extra släpvagn med redskap. Rökdykarutrustningen kan vi ta med oss i våra privata bilar. Sedan har vi också en brandbåt redo på vattnet med pump.