På den raka frågan vad Kökars kommundirektör Niclas Karlsson vet om Björnsnäs svarar han ”ingenting”. Det han hört är bara rykten. Projektet drog i gång före hans tid och ärendet har aldrig officiellt varit uppe på någon mötesagenda. Däremot har han, utan resultat, försökt få kontakt med Olli Lakka.
– Det skulle vara bra att få en kontaktperson som kan svara på frågor som folk ställer till kommunen.
Dock har ärendet ingen hög prioritet, säger han, eftersom det inte är ett kommunalt projekt.
Ni marknadsför fortfarande Björnsnäs på er hemsida, varför?
– Hemsidan är så gammal så det går inte att göra några ändringar.
– Vi har hopp om att det skulle kunna bli någonting, vi försöker behandla alla projekt lika.
Men är det inte missvisande?
– Jag känner inte till vad projektet har för eventuella problem, om det bara är temporära finansiella problem. Det är aldrig någon som varit i kontakt med mig.
Vad tänker du när du hör hur det ligger till?
– Inget speciellt annat än att lagen måste ha sin gång. Jag hoppas landskapsregeringen agerar enligt ”rules and regulations” (regler och förordningar, reds anm), och så får vi vänta och se vad domstolarna kommer fram till.
Enligt Niclas Karlsson försöker kommunen hjälpa privata aktörer i syfte att skapa inflyttning, och han ser gärna att Björnsnäs förverkligas.
– Det finns ett stort intresse för att flytta hit.
Vill kommunen köpa tillbaka området?
– Det vet jag inte, det är en politisk fråga. Det har inte kommit något till min kännedom.
LR har inte prioriterat ärendet
Senast Adrian Jansson, jurist på landskapsregeringens (LR) regeringskansli, var i kontakt med Fastighets Ab Björnsnäs var hösten 2021, ett halvår efter Ålandstidningens granskning. Då presenterade bolaget, efter påminnelser, en styrelse som uppfyllde villkoren i jordförvärvstillståndet, och man meddelade att arbetena på området skulle inledas. Därmed ansåg LR att kraven i jordförvärvstillståndet var uppfyllda.
– Vi har inte följt upp något sedan dess, men det är något vi borde göra nu när vi fått veta att det inte hänt någonting.
Hur har ni fått veta det?
– Genom att du kontaktat mig.
Om ett bolag inte uppfyller villkoren i jordförvärvstillståndet kan LR kontakta åklagare för att förordna en försäljning av fastigheten, vilket man också hotade med 2021. Fastigheten säljs då på exekutiv auktion.
Vad har LR för ansvar i frågan?
– Vårt ansvar är att utöva tillsyn och att jordförvärvslagen följs. Det huvudsakliga fokuset är att jordförvärvslagstiftningens syfte inte bryts mot.
Men tillsynen är inte prioriterad.
– Vi har hög arbetsbelastning och tillsynen får ibland komma i andra hand efter handläggningen av löpande ärenden.
Vad anser du om det?
– Det är klart att det skulle vara idealt om man hade resurser att följa upp alla tillståndsvillkor. Vi utövar tillsyn när det kommer till vår kännedom att det finns anledning att göra det.
Efter intervjun kontaktar Adrian Jansson bolaget med uppmaningen att lämna in underlag som visar att man uppfyller kraven i jordförvärvstillståndet. Deadline är den 16 september.