Kollektpengar har använts till att betala räkningar i Finström-Geta församling. Församlingens ekonomi är ytterst ansträngd och det lutar åt ett underskott på 80.000 euro i år. Geta prästgård säljs för att täcka underskottet men på sikt måste tjänster kanske dras in.
FÖRSAMLING Det var vid revisionen av verksamheten 2006 som det uppdagades att kollektpengarna inte sänts vidare till mottagarna.
Foto: Daniel Eriksson
- Förvånande. En besvärlig historia, kommenterar kyrkofullmäktiges ordförande Lars Rögård.
Han konstaterar att folks villighet att ge kollekt inte precis blir bättre när sådant här uppdagas.
Till driften
Kollektpengarna har nu nått sina respektive mottagare. Församlingen har tagit lån för att kunna sända pengarna vidare eftersom de slantar kyrkobesökarna lagt i kollekthåven använts för driften.
- Under 2006 och 2007 användes pengarna till att betala räkningar, berättar kyrkoherde Michael Urch, kyrkorådets ordförande.
Han säger att det var han som i juni 2007 tog initiativ till att reda upp frågan. Under en lång tid hade kollektpengarna visserligen förts till banken men ingen hade sett till att de nått respektive kollektmottagare. Den sista december 2006 var de oredovisade kollektmedlen nästan 27.000 euro.
Sedan Nina Eriksson tillträdde som ny kyrkoekonom den 1 januari i år betalas pengarna in vecka för vecka till mottagarna.
Stora underskott
Ett större problem än de påtalade bristerna i ekonomiförvaltningen är, enligt Lars Rögård, de stora budgetunderskotten. För 2006 var underskottet nästan 30.000 euro, för 2007 vet man inte ännu var det landar och för i år pekar siffrorna mot ett underskott på hela 80.000 euro.
- Skatteunderlaget viker och lönerna stiger, suckar Lars Rögård.
När kantorsgården i Finström såldes för cirka 140.000 euro var tanken att pengarna skulle användas till investeringar. I stället gick de åt till underskottet.
Geta prästgård säljs
I dag har kyrkorådet möte och underskottet är ett ärende på föredragningslistan. Ett förslag är att Geta prästgård ska säljas. Försäljningen kan enligt en värdering inbringa cirka 150.000 euro.
- Försäljningen hjälper oss nu men på sikt måste andra åtgärder till, säger Lars Rögård.
Dra in tjänster?
Han utesluter inte att det kan bli aktuellt att diskutera församlingens tjänster.
- Lönekostnaderna måste ner, säger han.
De anställda i dag är en kyrkoherde, en kaplan, en kantor, en diakon, en ungdomsarbetsledare, en ekonom, en kanslist, två fastighetsskötare, två vaktmästare, kyrkvärdar och sommarpersonal som sköter kyrkogårdarna.
Kerstin Österman