Ett programråd med verksamhetsledare som styr över kulturevenemangen, bättre samarbete med driftsbolaget och lägre hyror för de stora salarna.
Det var önskemål som Alandicas kulturkommitté kom med när de lämnade sin slutrapport.
KULTUR Sedan september i fjol har en kommitté bestående av representanter från olika delar av kulturlivet arbetat med att ta fram ett förslag på hur man ska främja kulturen i kultur- och kongresshuset Alandica.
I går lämnade de sin slutrapport till kulturminister Britt Lundberg (c).
"Ett vardagsrum"
Till grunden för rapporten ligger flera sammanträden, studiebesök och möten med kulturlivet.
-Arbetet har inte varit helt lätt, säger Rosi Djupsund, ordförande för kommittén.
Men man har kommit fram till några konkreta förslag på hur man ska skapa ett "mångsidigt, regelbundet, högkvalitativt kulturutbud i Alandica":
? Man vill göra Alandica till en öppen mötesplats.
-Vi vill att det ska bli kulturens vardagsrum för alla. Allt från teater, musik, opera, dans, poesi och diskussioner ska få vara där. Vi har skapat ett fiktivt verksamhetsår och fritt fantiserat hur utbudet skulle kunna se ut, säger Djupsund.
Man vill att utbudet ska "uppröra och beröra, roa och oroa".
-Det enda hindret för att det ska bli sanning är hyran.
Lägre hyra
Det andra konkreta förslaget de lämnar handlar just om hyran.
? Kommittén anser att landskapsregeringen ska omförhandla hyresnivån med driftsbolaget.
-Hyran borde graderas. Det borde vara skillnad på kommersiell och kulturell verksamhet. I dag baseras hyran på hur bra föreningen eller organisationen kan förhandla och på driftsbolagets goda vilja, säger Rosi Djupsund.
Hyran för den stora salen, som rymmer 600 personer, ligger i dag på omkring 2.000 euro per dag. Hyran för den mindre salen, auditoriet som rymmer 200 personer, är också hög.
-Priserna ligger i nivå med Helsingforsregionen. Poängen är ju att priserna ska vara rättvisa, alla måste ju ha möjlighet att hyra lokalerna, säger Djupsund.
Bättre samarbete
Landskapsregeringen har i kontraktet med driftsbolaget bestämt hyran i två mindre utrymmen på bottenvåningen, och där är hyran skäligare. Men utrymmena är svåra att använda till annat än övning, säger kommittén.
-Det är ju fyrkantiga rum där det kanske ryms ett piano och några stolar. Men det finns ju inget sluttande golv, säger Arn-Henrik Blomqvist, medlem i kommittén.
I och med hyresfrågan önskar kommittén ett närmare samarbete med driftsbolaget. På så sätt kan man också hjälpa varandra, menar kommittén.
-Driftsbolaget har ju ingen stor erfarenhet av kulturarrangemang. Hjälps vi åt blir det inte bara ett k-hus utan ett kk-hus, säger Blomqvist.
En verksamhetsledare
? Det tredje förslaget kommittén har är att landskapsregeringen tillsammans med Mariehamns stad tillsätter ett programråd.
Detta bör ske senast i september, skriver kommittén i rapporten. Rådet ska ha medlemmar från kulturfältet och även en anställd verksamhetsledare som ska organisera och administrera kulturverksamheten i Alandica.
-Detta skulle göra att evenemangskrockar och liknande kan undvikas, säger Rosi Djupsund.
Rådet föreslås få utrymmen i Alandica till sitt förfogande och ha som uppgift att arbeta fram och vidareutveckla en organisationsmodell, både för kulturverksamheten och för samarbetet med driftsbolaget.
Sammankalla möte
Britt Lundberg kommer nu att som nästa steg kalla till ett möte mellan landskapsregeringen, representanter från kommittén och från driftsbolaget. Hon anser att kommittén gjort ett bra arbete.
-Att skapa någon form av råd som organiserar och samordnar kulturverksamheter har länge efterfrågats, både före och efter byggandet av Alandica kom i gång.
Hon säger också att samarbetet med driftsbolaget är viktigt.
-Vi i landskapsregeringen ska diskutera vidare nu, säger Britt Lundberg.
Matilda Andersson