Havsområden som tillhör Saltvik, Kumlinge och Brändö har, åtminstone av OX2, pekats ut som mest troliga för havsbaserad vindkraft.
När kommunerna nu bestämmer vilka fastighetsskatter som ska gälla nästa år märks att flera av dem förbereder vindkraftsbolagen på vad som ska gälla kring beskattningen.
Både Saltviks och Brändös kommunstyrelser föreslår för respektive fullmäktige att den berörda skatten ska fastställas till 3,1 procent. Ingen av dem har i dag någon fastslagen skattesats för kraftverk.
Av beredningen till Brändös kommunstyrelse framgår att det handlar om att ge en tydlig signal om att kommunen ämnar uppbära fastighetsskatt vid en framtida vindkraftssatning i Norrhavet.
– Det är på liknande sätt för oss, säger Saltviks kommundirektör Ewa Danielsson.
Två skatteslag
Vindkraft beskattas på Åland enligt hur stor verkens så kallade nominella effekt är (se faktarutan).
Den allmänna fastighetsskatten för byggnader är den som gäller för vindkraftverk vars nominella effekt är högst 10 megavoltampere (MW) – och det även om flera vindkraftverk har en gemensam anslutningspunkt till elnätet.
Är kraftverkens effekt större än 10 MW, vilket gäller för vindkraftverken som planeras i Norrhavet, är det i stället skattesatsen för kraftverk som tillämpas. Den kan i sin tur ligga på mellan 0,0 och 3,1 procent.
I Eckerö kommun finns Ålands i dag största vindkraftspark. Eckerös kommundirektör Petri Rautanen berättar vad som gäller kring den.
– De tio vindkraftverken i Långnabba i Eckerö är på ungefär fyra MW styck. Eftersom de har en gemensam anslutningspunkt är det den allmänna fastighetsskatten för byggnader som gäller. Den skattesatsen är i Eckerö 0,7 procent i dag.
Eckerö införde redan inför år 2024 en skattesats på 3,10 procent för kraftverk, och kommunstyrelsen föreslår att nivån ska vara den samma nästa år. Men i Eckerös fall finns det en annan förklaring än en eventuell havsbaserad vindkraft, säger Petri Rautanen.
– Det är med tanke på solkraftsanläggningar som kan komma.
Ålandstidningen har sökt kommunstyrelseordförandena i Saltvik och Brändö.
Så kan vindkraftverk beskattas på Åland
• För vindkraftverk vars nominella effekt är högst 10 megavoltampere tillämpas kommunens allmänna fastighetsskatteprocentsats för byggnader. Den skattesatsen kan ha ett intervall på 0,0-2,0 procent.
• För vindkraftverk vars nominella effekt överskrider 10 megavoltampere tillämpas skattesatsen för kraftverk. Den kan ligga på mellan 0,0-3,1 procent.
• Varje kommun slår årligen fast vilka skattesatser som ska gälla under det kommande året.