Flexens ansökan om en företagssanering skickades in under måndagen, något Ålandstidningen berättat om.
– Sanering söker man då man har en börda som blir svårhanterlig. Vi har varit delvis finansierade av lån och i och med att vätgasmarknaden mognat långsammare än beräknat måste vi omförhandla villkoren med långgivarna, något saneringsprocessen är till för, säger vd Berndt Schalin.
Det är gynnsamt för ett företag att söka sanering i ett tidigt skede för att undvika en konkurs.
I vilket skede är ni, hur akut är läget?
– Det vill jag inte spekulera om, vi gör det här för att kunna driva verksamheten vidare och är övertygade om att det kommer att lyckas.
Flexens bildade 2023 ett konsortium, Åland Energy Island, tillsammans med den danska fondförvaltaren Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) och den europeiska koncernen Lhyfe. Målet är att etablera storskalig havsbaserad vindkraft i kombination med storskalig grön vätgasproduktion i åländska vatten.
Ett marknadsvärde
Att Flexens nu ansöker om företagssanering påverkar inte samarbetet.
– De är informerade på förhand. De är två aktörer som är större än vi och är de drivande krafterna. Vi är bara deras lokala arm och jobbar vidare enligt de avtal vi har.
Berndt Schalin säger att konsortiet med spänning väntar på hur landskapsregeringens (LR) auktionsvillkor ska se ut för det havsbaserade vindkraftsprojektet Sunnanvind.
– Ur vår synvinkel har vi från början sagt att det ska vara ett integrerat system som förädlar vidare till vätgas för att det ska gå att hitta ett marknadsvärde. Det konceptet tror vi fortfarande på och vill att auktionen ska möjliggöra det.
Han säger att om LR går in för en lösning som förlitar sig på att elpriserna ska stiga så att en park blir lönsam kan man hamna i en situation där budgivarna ser det som en option i väntan på högre elpriser.
– Vi ser i stället att vätgasen kan ha en avsättning i industrin i Mellaneuropa som kan betala de kostnader som finns. Det kommer inte att gå att producera sådana mängder energi på land som industrin behöver för att få bort koldioxidutsläppen. Sedan är frågan hur länge det tar att få alla de bitarna på plats, men det är en affärsmodell som har förutsättningar att bli lönsam.
Företagssanering
• Företagssanering är en åtgärd som godkänns av domstol och vars syfte är att reglera betalningen av ett företags skulder för att undvika konkurs samt att säkerställa att verksamheten fortsätter.
• Ett företag kan ansöka om ett normalt saneringsförfarande om det är insolvent, men ändå inte så insolvent att situationen inte kan åtgärdas med hjälp av sanering.
• Flexens senaste bokslut, 2023, visade ett minus på 2,3 miljoner euro. Året före var förlusten minus 1,5 miljoner euro.
Källa: Suomi.fi, Flexens bokslut 2023
Finansiella muskler
Berndt Schalin håller det som osannolikt att priserna stiger så mycket att ett vindbolag kan leva på att sälja el och ser ett integrerat energisystem som lösningen.
Har ni fått gehör för det i dialogen med LR?
– Det har vi absolut. Vätgasen är en viktig komponent i helheten, och det har vi sett i både intervjuer och rapporter, det är där de kommersiella möjligheterna finns. Hur det ska göras har legat på bordet alltmer under tiden auktionen förbereds.
Det finländska energibolaget Ilmatar meddelade i december att man pausar utvecklingen av havsbaserad vindkraft och lade ner kontoret på Åland. I de tankarna går inte Flexens och konsortiet.
– Ilmatar är ett relativt litet bolag som aldrig byggt en vindkraftspark. CIP har flera parker, också i Asien. Vi kommer från en annan bakgrund in i det här och söker de ställen där vi tror det går att genomföra, och har de finansiella musklerna. Ilmatar lyfte aldrig heller fram vidareförädlingen på Åland som en möjlighet, jag vet inte i vilken mån det påverkat deras beslut.