Maria Österåker, ekonomirådgivare på Marthaförbundet och ekonomie doktor, vet hur man kan leva både smartare och mer hållbart – utan att tumma på livskvaliteten. Som författare till flera böcker om självhushållning och ekonomi har hon både läst på och praktiserat hållbarhet.
För 15 år sedan tog Maria Österåker och hennes man ett beslut. De ville jobba mindre och funderade på hur de kunde sänka sina kostnader.
– Många säger att de vill jobba mindre, men skyller på att de inte har råd. Vi ville ta reda på hur det faktiskt var, säger hon.
Det började som ett experiment: en månad skulle familjen på fem personer leva på fem euro per dag. Med strategisk planering, odling och insamling av bär och svamp visade det sig vara genomförbart.
– Det var en stor omställning, men det gick bra. Barnen längtade efter dagen då vi kunde äta vad vi ville igen. Jag tror att det är nyttigt att lära barn att allt inte måste komma direkt.
Ger lugn
Numera jobbar Maria Österåker heltid igen, men erfarenheten har präglat henne.
– Jag har fått öva mig i att vara nöjd med det jag har. Jakten efter nästa grej försvann, och det är en jättestor lättnad. Det är en befrielse att inte behöva saker. Jag vinner tid och pengar. Framför allt ger det mig ett lugn.
Nyligen var Maria Österåker, som är bosatt utanför Vasa, på Åland och höll en inspirationsföreläsning för Mariehamns Marthaförening. Temat var cirkulär ekonomi och hur vi kan minska vår konsumtion.
– Det handlar om att inte föra in fler saker i systemet än nödvändigt, och att de som redan finns används så länge som möjligt. Återbruka, reparera, låna, hyra och dela.
Hon lyfter möjligheten att handla kläder på loppis i stället för nytt samt att minska matsvinnet. Ett konkret tips är att skriva en dagbok i en vecka över vad som slängs.
– Det är intressant att se vad som slängs och varför. Då börjar man förstå sitt eget beteende.
Åland som föregångare
Maria Österåker poängterar också teknikens miljöpåverkan.
– De flesta har gamla telefoner, surfplattor och datorer hemma som aldrig lämnas in för återvinning. Elektronik innehåller värdefulla metaller och vi behöver återföra dem i systemet.
Hon reflekterar även över sociala mediers energiförbrukning.
– När jag skaffade Facebook fanns bara en tumme upp-knapp. Nu blinkar och bubblar det hjärtan över hela skärmen. Att titta på kattvideos och skrolla Instagram tar massor av energi. Vi skulle göra en stor insats för miljön om vi läste fler böcker i stället för att streama Netflix.
Åland har förutsättning att bli en föregångare inom cirkulär ekonomi, tror Maria Österåker.
– Mindre samhället har ofta korta avstånd och ett tätt socialt nätverk. Här finns möjlighet att skapa delningstjänster och plattformar för lån, uthyrning och samägande. Man skulle kunna experimentera med nya lösningar på ett sätt som är svårare i större samhällen.
Maria Österåkers tips
• Våga ta ett köpstopp. Bestäm ensam eller tillsammans med någon annan att avstå från onödig konsumtion i en månad eller tre. Det väcker ofta tankar: Vad vill jag göra med pengarna och tiden jag sparar? Ju färre saker vi har, desto mer uppskattar vi det vi redan äger.
• Upptäck alternativ till konsumtion. I stället för att köpa prylar kan man investera i upplevelser, ge till välgörenhet eller spara pengar för framtiden.
• Undvik ohållbara sajter. Plattformar som Temu och Shein uppmuntrar snabb konsumtion och är inte hållbara.
• Reflektera över vad som är viktigt. Finns det andra saker att fokusera på än att hela tiden köpa nytt? Att skifta fokus kan ge ett mer meningsfullt liv.