Den sjätte statusrapporten visar att de sju målen i hållbarhetsagendan inte uppnås till 2030. Fem delmål utvecklas i helt motsatt riktning konstaterar man.
Ekosystem och biologisk mångfald ser inte ut att bli integrerade i utvecklings- och planeringsprocesser, man lyckas inte stoppa förlusten av särskilt skyddsvärda biotoper, att minska växthusgasutsläpp i vägtrafiken med 50 procent jämfört med år 2005, att alla offentliga organisationer praktiserar hållbar offentlig upphandling samt att åtminstone 80 procent av ålänningarna undviker att köpa varor som innehåller skadliga kemikalier.
Sysselsättning och vatten
Men vissa delmål har goda möjligheter att nås 2030 med befintliga åtgärder. Bland annat att alla ungdomar och vuxna ska ha sysselsättning i någon form. Och att ha ett helhetsperspektiv på vatten- och avloppsanvändningen för att förbättra vattenkvaliteten, att nyttodjurens behov av mat och rörelse tillgodoses för att främja naturligt beteende och att mängden avfall har minskat till max 1,2 ton per person per år.
Delmål som är osannolika eller oklara om de befintliga åtgärderna räcker till är exempelvis att diskriminering och korruption inte ska förekomma, att människoskapade kretslopp i vattendrag är till största delen slutna, samt att åtminstone 80 procent av befolkningen äter en lokalproducerad kost enligt aktuella rekommendationer.
”Ob-avhopp påverkar inte arbetet”
Obunden samling lämnade Bärkraftsamarbetet i höstas och lantrådet Katrin Sjögren (Lib), som är ordförande för rådet, säger att det är synd.
– Men det påverkar inte arbetet, Åland har jobbat länge med de här frågorna. Det betyder inte att det inte finns saker att förbättra, men jag tror inte att ett samhälle som inte arbetar med de hör frågorna har någon framtid.
De övriga politiska partierna är fortfarande med i samarbetet.