Mariehamns stadsbibliotek har miljöcertifieringen Green Key, ur det föddes idén att ordna en dag med temat hållbarhet.
Stadens kulturproducent Matilda Nordberg håller i trådarna för programmet på torsdag, där en rad engagerade personer och föreningar bidrar till innehållet.
– Vi vill ordna Hållbarhetsdagen för att ge praktiska råd och sprida kunskap om hur man kan bli bättre på hållbarhet i vardagen. Det är en fullmatad dag med många olika workshops och tips. Vi har försökt skapa ett program med stor bredd, tanken är att det ska finnas något som tilltalar alla, säger Matilda Nordberg.
Laga mat på svinn
Programmet inleds med att kocken och måltidsekologen Oscar Lindholm serverar mat och tilltugg delvis baserat på svinnråvaror som sorterats bort i matbutiken.
– Det slängs onödigt mycket mat i livsmedelsproduktionens alla steg. Butikerna blir bättre och bättre på att minska svinnet, men det slängs fortfarande väldigt mycket. Men faktum är att det är slutkonsumenter som slänger allra mest. Alla kan göra något för att minska sitt matsvinn, säger han.
Oscar Lindholm säger att han vill laga något gott och ge konkreta tips som kan inspirera andra att ta vara på svinn hemma.
Exakt vad han kommer att bjuda på beror på vad matbutiken slänger under veckan.
– Förhoppningsvis får jag ihop så mycket att jag kan laga mer eller mindre allt på svinn. Man kan komplettera med kryddor och basvaror.
Vilken typisk matvara slänger folk i onödan?
– När det gäller till exempel mejeriprodukter tänker många att det blir dåligt så fort bästföredatumet har passerat, men mycket håller bra mycket längre än vad som står på paketet. Jag tänker också på frukt och grönt, man kan vara försiktig med bruna fläckar och skära bort dem.
Sticka och quizza
Till tilltugget passar det bra att sticka. Till stickkaféet kommer författaren Karin Erlandsson, hon är mest känd för sina barnböcker men har också skrivit boken ”Det blå garnet – en bok om att sticka”.
Hållbarhetsdagen
Var? Mariehamns stadsbibliotek.
När? Torsdag den 7 mars klockan 14-19.30.
För vem? Alla nyfikna vuxna och barn. Programmet är gratis.
Kl. 14: Stickkafé med zero waste-tema. Stadsbiblioteket bjuder på tilltugg och kaffe.
Kl. 14-14:30: Kocken och måltidsekologen Oscar Lindholm serverar mat och tilltugg delvis baserat på svinnråvaror som sorterats bort i matbutiken. Han bjuder på vardagstips och inspiration kring hur man som konsument kan minska sitt eget matsvinn genom att planera, förlänga hållbarhet och använda hela råvaran.
Kl. 14:30-15:15: Karin Erlandsson pratar om sin bok ”Det blå garnet”, om hur många likheter det finns mellan att sticka och skriva och om några av sina andra böcker. Ta med egen stickning om du vill.
Kl. 14-16:30: Workshop för barn 6 år och upp. Gör ditt eget bokmärke med hjälp av gamla böcker. Stadsbiblioteket och Ålands Natur och miljö.
Kl.14-17: Filmvisning av ”Natashas clothes” (10 min) om en hållbar textilkonsumtion. En film som visar vad som är så skevt med dagens modeindustri, och hur en kan tänka om för att försöka bidra till en mer hållbar textilanvändning. Film av Augustina Vasileva för Ålands Natur och Miljö.
Kl. 14-19:30: Idrottsbanken. Kom och låna idrottsutrustning.
Kl. 15:15: Fixa din hållbara garderob. Var börjar jag, och hur kommer jag vidare? Lär känna dig själv, och bygg med den utgångspunkten upp din garderob. Tips och råd med Jessica Sundberg från Ålands Natur och Miljö.
Kl. 17:30-19:30: Workshop: Lappa och Laga. Har du en hålig yllesocka eller liknande hemma? Släng den inte utan besök stadsbibliotekets workshop och lär dig laga och lappa med Mariehamns Marthaförening.
Kl. 17:30-19:30: Tawashi-teknik med Emmaus. Testa göra återbrukade tvättsvampar av gamla kläder tillsammans med volontärerna Camille Crambes och Selene Selmin. Material och redskap finns på plats. Arbetsledare Cecilia Berglund visar produktexempel från Emmaus textilverkstad. Välkommen att pyssla och prata hållbarhet med Emmaus.
Kl. 18:30-19:30: Fröodlingstips med Annette Häger-Ahlström. Vi viker även egna fröpåsar.
– Hon berättar om sin bok, och ska också hålla en frågesport om stickning, säger Matilda Nordberg.
Ålands natur och miljö håller i en workshop för barn, de kan komma efter skolan och göra sitt eget bokmärke av gamla böcker som biblioteket har sållat bort. Man visar också Augustina Vasilevas film ”Natashas clothes” som handlar om textilkonsumtion.
– Det är en animerad film med musik och ett tankeväckande innehåll. Den visar varför vi behöver ändra vår textilkonsumtion, säger Jessica Sundberg, medlems- och kommunikationsansvarig på Natur och Miljö.
Hon håller även i programpunkten ”Fixa din hållbara garderob”.
– Jag ska berätta hur man kan bygga upp sin garderob så att man inte står där och känner att det väller ut kläder, men att man inte har något att ta på sig. Många gånger handlar det om att bara tänka om lite grann, säger hon.
Vad har du för tips när det gäller begagnade kläder?
– Att inte vara så upphakad på säsong när man letar, utan tänka mer långsiktigt.
Släng inte sockorna
Idrottsbanken är på plats hela dagen. Thomas Mattsson, verksamhetsledare för Ung resurs som driver Idrottsbanken, berättar att det lika gärna skulle kunna heta Idrottsbiblioteket. Det bygger på en cirkulär ekonomi, man lånar den utrustning man behöver och lämnar sedan tillbaka den eller ger till någon annan.
– Om man är lite smart inför våren går man igenom sina skrubbar, förråd, vindar, garage, prång, skrymslen, där det står idrottsutrustning som man faktiskt inte använder. Man kanske inte orkar sälja det, men vill inte slänga det för att det är helt och fungerande, och då tar vi oerhört tacksamt emot det så kan någon annan använda det, säger han.
Marthaföreningen håller i en workshop där man visar hur man kan lappa och laga plagg.
– Man behöver inte kasta yllesockor eller tröjor med hål i, det kan lagas och vi kan visa hur, säger Peggy Danielsson, ordförande för Mariehamns Marthaförening.
Hon ser det också som en möjlighet att ge synlighet åt föreningen.
– Många tror att marthorna bara sitter och stickar, men vi gör mycket mer än handarbete. Marthorna har varit föregångare när det gäller hållbarhet, både kläder och mat. Vi har pratat om de här sakerna länge.
Emmaus håller en workshop i tawashi-teknik, som är att göra återbrukade tvättsvampar av gamla kläder.
– Alla har gamla strumpor som slängs, de kan få nytt liv, man kan städa med svamparna och göra dem i olika storlekar. Man väver på en liten bräda, det är enkelt och går snabbt. Jag kommer även att visa fler exempel på vad man kan göra för nytt av gamla grejer, säger arbetsledaren Cecilia Berglund.
Fröfrälst
Under kvällen delar Annette Häger-Ahlström med sig av fröodlingstips.
– Människan har alltid behövt frön, ända sedan vi började vandra och odla. Sedan har det gått i vågor. Nu är det igen högaktuellt med odling, det blir det under oros- och kristider, säger hon.
Hon vill uppmärksamma människor på att man kan samla på frön, dela med sig och odla själv.
– Om du börjar med fröer och odling kan du lyfta smakerna. Men man måste lära sig lite om botanik, hur och när man ska ta frön, hur de ska förvaras och hur länge de håller. Det är ett ämne man kan nörda ner sig i, säger hon glatt.