Prickdagarna innebär att ålänningar kostnadsfritt kan visa upp sina födelsemärken och hudförändringar för en läkare som är specialiserad på hudcancer. Ålands Cancerförening står för kostnaderna och konceptet är unikt.
Med hjälp av forskningsbidrag från Petter Ohls fond ska Marina Donner och Jonna Breider-Fogelberg som ansvarig forskningssköterska samla in data i samband med prickdagarna. Medverkan är frivillig och varje patient kan ge sitt skriftliga medgivande eller låta bli.
– Vi hoppas förstås att så många som möjligt ska ge sitt medgivande, säger Marina Donner.
”Fantastiskt upplägg”
Forskningsobjektet är själva prickdagarna, som hållits i cirka 20 år. I forskningen tittar man på hur tidseffektivt det är, antal cancerfall och också köns- och åldersfördelning. Initiativet kom från Marina Donner.
– Det här är att ett fantastiskt upplägg som fler borde kopiera, säger hon.
Under prickdagarna, som för övrigt är kvällstid, går patienterna in i ett rum och klär av sig till underkläderna. Läkaren går sedan från rum till rum med avklädda patienter och undersöker.
– Redan avklädningen sparar upp till 30 procent av undersökningstid. Och med specialutbildade läkare ökar träffsäkerheten. Vi får också veta hur nöjda ålänningarna är med prickdagarna. Vi undersäker tidseffektivitet, hur många patienter i timmen man hinner med. Och hur konceptet kan användas av andra.
Marin Donner nämner Australien som har många fall av hudcancer.
– Man kunde ha bås på badstranden där läkare undersöker hudförändringar. Där är folk redan avklädda.
Både Marina Donner och Jonna Breider-Fogelberg ser också prickdagarna som ett effektivt alternativ också för den offentliga vården.
Hårt tryck
Prickdagarna utökas inte med anledning av forskningen. Det är tillräckligt tufft för en läkare att undersöka 60 personer på en kväll, säger Marina Donner, som är ensam läkare under de kommande kvällarna.
Monica Toivonen, verksamhetsledare för Ålands Cancerförening, säger att trycket år hårt på tiderna för prickdagarna. Men de som inte får en tid, och som är oroliga för hudförändringar, ska inte vänta på nästa tillfälle, utan kontakta en läkare.
– Och om man var för ett halvt år sedan, kan man gärna lämna tiden till någon som inte fick tid förra gången, säger hon.
Fakta
Prickdagarna
• Hålls två gånger i året. I början hölls de bara en gång om året.
• Bekostas av Ålands Cancerförenings insamlade medel.
• Läkarna deltar ideellt.
• Den 16 och 25 mars hålls det 39:e tillfället.
Forskningen
• Utförs av läkaren Marina Donner och sjukskötaren Jonna Breider-Fogelberg.
• Handledare är professor Lena Thorn vid Helsingfors universitet.
• Data samlas in under prickdagarna våren och hösten 2025.
• Deltagande är frivilligt och all data hanteras anonymt.
• Forskningsbidraget kommer från Petter Ohls minnesfond, som stöder forskning gällande cancersjukdomar särskilt gällande ålänningar.
• Resultatet presenteras under 2026.