Nästan sju ton koldioxidekvivalenter släppte varje ålänning ut i genomsnitt 2020, det visar Finlands miljöcentrals (Syke) nya rapport. Deras siffror för 2020 är fortfarande preliminära, den slutgiltiga statistiken presenteras om två år.
Överlag visar siffrorna en positiv trend under de senaste 15 åren. Sammanlagt minskar utsläppen i alla finska kommuner, de preliminära siffrorna för 2020 säger att kommunernas klimatutsläpp minskade med 7,4 procent.
Miljöcentralen har räknat på utsläpp med data som sträcker sig tillbaka till 2005. Siffrorna för 2005-2019 är granskade och officiellt publicerade.
2019 släppte hela landskapet Åland ut drygt 230.000 ton koldioxidekvivalenter. 2005 var samma siffra närmare 282.000 ton koldioxidekvivalenter. En minskning med 18 procent på 14 år.
Privata hushåll ställer om
Specialforskaren Santtu Karhinen, som är en av flera forskare bakom rapporten, menar att det finns många orsaker till varför utsläppen har minskat.
– Miljövänlig el och förnybar energi är två av de största områdena som minskar mängden utsläpp både snabbt och märkbart, säger han.
Santtu Karhinen påpekar också att man har märkt av en relativt snabb omväxling bland privata hushåll när det gäller användningen av alternativa energikällor i stället för gammalmodiga fossila bränslen.
– Man ser en ganska snabb minskning av oljeuppvärming inom hemmen. Till exempel blir markvärmepumpar alltmer populära, och ur en ekonomisk synvinkel är det en bra investering.
Specialforskaren tillägger att mer energieffektiva bilar också stiger i popularitet i dag, och att den sektorn spelar en stor roll för att minska klimatutsläpp.
– Privatbilarna blir mer och mer energisnåla och allt fler väljer att köpa elbilar. Förändringen pågår som bäst.
”Utvecklingen på Åland är rätt bra”
Befolkningen på Åland ökar, och enligt forskarna ska det medföra att det blir svårare att minska klimatutsläppen.
– Åland har generellt sett minskat klimatutsläppen inom alla områden. Med tanke på befolkningstillväxten har man gjort ett bra jobb med att minska utsläppen, säger Santtu Karhinen.
Ett område där man tydligt kan se minskningar av utsläpp är elanvändning.
Landskapsregeringen ger i dag stöd till både privatpersoner och kommuner som byter bort oljepannor mot en annan form av uppvärmning.
– Man kan se att Åland använder mindre olja, i stället har man övergått till biobränslen.
Inom den åländska skogsindustrin och jordbruken kan man även där konstatera att det sker förbättringar. Maskinerna som används är mer klimatvänliga och bidrar till mindre mängder utsläpp.
– Inom byggbranschen är det däremot det motsatta. Där ökar utsläppen från maskinerna, säger Santtu Karhinen.
En konsekvens av en ökande befolkning är en ökad mängd trafik.
– Överlag har trafiken ökat på Åland och med det utsläppen. Mer människor innebär fler bilar och det leder till ökade utsläpp.
De områdena på Åland som bidrog med de största andelarna utsläpp 2019 var vägtrafiken med drygt 61.000 koldioxidekvivalenter, följt av sjötrafiken med 46.000 koldioxidekvivalenter. På tredje plats kom jordbruket med drygt 41.000 koldioxidekvivalenter.
Långsiktiga mål
Ska man lyckas bli klimatneutral till år 2035 måste utvecklingen inte bara fortsätta, den måste bli ännu snabbare, påpekar Santtu Karhinen.
– Det är svårt att tro att något område ökar sina utsläpp i framtiden, säger Santtu Karhinen.
Han menar att Finland gör bra i från sig i dag, men att vi måste bli ännu bättre.
– Vi har svåra förändringar framför oss. Först måste vi fokusera på de enkla målen, som att överge kol. De sista stegen kommer bli de allra svåraste.