Åsub publicerar varje månad statstik över de åländska konsumentpriserna. Inflationstakten, som mäts över tolv månader, har egentligen ända sedan 2013, med undantag för 2017, legat på ungefär en procent. Under pandemiåret 2020 var inflationstakten negativ men sedan april i år har den återhämtat sig. I augusti steg konsumentprisindex med 2,3 procent vilket är den högsta ökningen över en tolvmånadersperiod sedan 2013.
– Man mäter ju inflationstakten genom att jämföra konsumentpriserna med samma månad året innan. I augusti i fjol hade vi väldigt låg inflationstakt, den var negativ, så nu när ekonomin har börjat återhämta sig blir effekten väldigt tydlig, säger Jonas Karlsson.
Under samtliga månader oktober-december i fjol var KPI negativt och Jonas Karlsson tror att vi under resterande del av året får se en inflationstakt som är högre än vad som varit normalt de senaste åren.
– Det är nog först nästa år som nivåerna blir normala igen.
Högre priser
Enligt Jonas Karlsson har pristappet under fjolåret redan återhämtat sig.
– Prisnivån är nog högre nu än innan tappet i fjol. Till exempel drivmedel är en ganska stor del av hushållens ekonomi och bensin och diesel har väl aldrig varit så dyrt som det är nu.
En annan grupp som påverkat KPI är virkespriserna som under början av året steg kraftigt. Samtidigt konstaterar Jonas Karlsson att KPI är viktat för hela befolknings konsumtionskorg.
– Virkespriserna har inte lika stor påverkan som livsmedel eller drivmedel.
Huruvida vi framledes kan hålla en inflationstakt på två procent, som är den Europeiska centralbankens mål, är svårt att sia om, menar Jonas Karlsson.
– Bortsett från i år är det många år sedan inflationstakten var över två procent. Troligen hamnar vi väl där någon gång i framtiden, men det beror lite på hur snabbt ekonomin får fart på sig själv. Går den på sparlåga är förstås inflationstakten lägre och så länge ränteläget är på noll finns det ju inte riktigt några instrument för att sätta fart på ekonomin.
0,5 procent
Inom huvudgrupperna var det gruppen transport som bidrog mest till uppgången på 2,3 procent. Lägre priser inom huvudgrupperna inventarier, hushållsutrustning och rutinunderhåll av bostaden, hälsovård, rekreation och kultur samt utbildning motverkade uppgången.
Även i Sverige och Finland steg KPI med över två procent i augusti.
Jämfört med juli månad steg konsumentpriserna på Åland med 0,5 procent.
Konsumentprisindex omfattar till exempel inte bostadspriserna. Men när det kommer till bostadsmarknaden för Åsub enbart statistik över aktiebostadsöverlåtelser. Under 2020 var kvadratmeterpriset för en aktiebostad 2.712 euro, vilket var fem procent högre än medelpriset för 2019.