Antalet viltolyckor i trafiken har i år ökat med elva procent, trots att det ännu återstår drygt en månad. Ökningen har skett i början av året och nu i höst, medan antalet sjönk under sommarhalvåret jämfört med 2020.
– Det har varit väldigt många viltolyckor i oktober och november. Årets sista kvartal verkar bli lika skadedrabbat som 2018. Totalantalet brukar ligga under 300 per år, men vi är redan nu över det, så det blir mycket i år, säger skadereglerare Benny Törnqvist på Ömsen.
Han tillägger att man inte kan hitta någon speciellt utsatt plats.
– Där det finns mycket bilar så sker många kollisioner.
Av Åsubs statistik över trafikolyckor framgår att flest olyckor generellt sker i staden och på huvudvägarna. Även viltolyckorna kan därför till stor del antas äga rum där farten är högst, längs nya Godbyvägen i Jomala och Finström och på Hammarlandsvägen i Jomala och Hammarland. Mycket vilt rör sig även i Lemland och i närheten av Svinö vägskäl i Lumparland.
Vissa farliga platser
Risken för viltolyckor är som störst i gryning och skymning då många djur förflyttar sig för att leta föda. Ett djur kan korsa vägen även i tätbebyggt område. Exempelvis på Västra Utfarten i Mariehamn och i Kalmsta nära stadsgränsen passerar rådjur ofta över vägen. Försäkringsbolaget uppmanar därför trafikanterna att anpassa farten efter väglaget.
På platser där viltvarningsskyltar finns förekommer extra mycket vilt och det är därför viktigt att man är extra uppmärksam där. Andra riskfyllda platser är åkrar, kalhyggen, sjöar och där det är skyltat med ”jakt pågår”. Under jakten rör sig jägare och hundar i skog och mark och det gör att viltet blir stressat. Djuren blir rörligare och kan dyka upp på mindre vanliga platser.
Planar ut i Finland
I Finland inträffade under det senaste året cirka 13.700 viltolyckor i vägtrafiken, i genomsnitt 38 per dag, enligt statistik från Trafikskyddet. I nästan hälften av olyckorna var det fråga om en kollision med vitsvanshjort. Näst vanligast är kollisioner med rådjur.
Antalet älgkrockar fram till slutet av oktober var omkring 1.650, vilket var 50 fler än föregående år. Därtill registrerades drygt trettio kollisioner med vildsvin. Flest viltolyckor inträffar i sydvästra Finland, med Raseborg i topp följt av Salo och Loimaa.
Viltolyckorna har ökat kraftigt under de senaste åren, men verkar på sistone ha jämnats ut. Pandemin antas delvis ha bidragit till detta, eftersom biltrafiken mätt i körda kilometer under 2020 minskade med fyra procent.