Ett medborgarinitiativ om totalförbud mot privat bruk av fyrverkerier startades i början av december. Redan nu har 30.000 personer skrivit på, vilket innebär att frågan med stor sannolikhet kommer att tas upp i riksdagen. För det krävs 50.000 namn.
Bakom initiativet står fjorton djurskydds-, hälso- och handikapporganisationer.
Fyrverkeriproffset Johan Holländer anser att ett förbud skulle ha negativa konsekvenser.
– Personligen är jag emot ett förbud. Statistiken visar att ett förbud ökar den illegala importen. Ute i Europa har det gjorts stora tillslag mot illegal handel med fyrverkeripjäser. Det leder även till att folk börjar tillverka egna pjäser, något som ger helt andra risker, säger han.
Reglering gav resultat
För tio år sedan infördes restriktioner kring fyrverkerier. Då blev pjäserna förbjudna för minderåriga och skyddsglasögon blev obligatoriska.
– Utvecklingen i Finland har hittills varit på rätt väg med färre skador, säger Johan Holländer.
Han anser att man inte ska använda raketer med styrpinne.
– Om det blåser så vet man aldrig vart de tar vägen och pinnen kommer också ned någonstans.
Hälsa och miljö
Fyrverkerier orsakar årligen tio till trettio ögonskador. Det är en anledning till att Finlands läkarförbund är en av organisationerna bakom medborgarinitiativet.
– Hälsoriskerna handlar främst om ögonskador, men också hörsel- och brännskador, säger Läkarförbundets biträdande verksamhetsledare Hannu Halila till Yle.
Motståndarna använder också miljöpåverkan som argument. Enligt säkerhetsteknikverket Tukes skjuts det cirka 300 ton fyrverkerier per år i Finland, vilket skapar luftföroreningar och nedfall av av 78 ton partiklar samt tio ton metaller i naturen.
Tradition och nytänkande
Johan Holländer menar att branschen är kontrollerad och att man ska se till proportionerna på utsläpp. All pyroteknik i EU är även blyfri sedan 2017.
– Det här handlar om en dag per år. Vi ska respektera gamla traditioner och i många fall finns inte alternativ. Det gäller också att man respekterar de tider som finns och inte skjuter när som helst på kvällen.
Flera städer har börjat med lasershower i stället för raketer, till exempel Esbo och Karleby. Hangö och Vasa håller däremot fast vid raketerna, enligt Yle.
Lasershower har nämnts som en ersättare. Hur ser du på det?
– Det fungerar till viss del, men ger inte samma effekter och är betydligt dyrare. Det krävs en stor bakgrund för att ljuset ska synas eller dimmigt väder. Laser har mycket lång räckvidd och kräver andra tillstånd, men en kombination av laser och fyrverkeri kunde bli bra.
Jonny Mattsson