– Med dagens rubriker behöver vi kanske göra en annan bedömning, säger kulturdelegationens ordförande Anita Husell-Karlström.
Ålandstidningen berättade i gårdagens tidning att 34 kvinnor protesterar mot sexuella trakasserier i ett öppet brev till Teater Alandica.
Teater Alandica stöds ekonomiskt av Ålands kulturdelegation, 2022 beviljades verksamheten 35.000 euro. Anita Husell-Karlström, ordförande i Kulturdelegation, säger att uppropet kommer som en ”fullständig och tråkig överraskning”.
– Jag beklagar det som har skett, det är viktigt att sådant här kommer fram och vi behöver arbeta mot den tystnadskultur som tydligen finns, säger hon.
– Vi har ännu inte tagit ställning till någonting, och ingen är heller dömd innan saken är utredd. Ärendet i sak kommer jag inte att kommentera.
Hur kommer kulturdelegationen att agera på situationen?
– Om vi ser att behovet finns kommer vi att agera och se över vad vi kan göra. Jag vill inte föregå det, vi har inte haft någon diskussion inom delegationen ännu. Men det kommer vi att ha framöver, och tar då ställning till hur vi går vidare.
Finns det tankar på att göra en egen utredning av det som har framkommit om Teater Alandica?
– Nej. Men vi kommer att följa den utredning som vi antar att Teater Alandica själva kommer att göra.
Vad ställer man för krav på de aktörer som tilldelas medel från kulturdelegationen, gällande sexuella trakasserier?
– Kravet som ställs är att man ska ha en jämställdhetspolicy, och den ska lämnas in i samband med ansökan. Däremot har vi inte direkt några kriterier för hur detaljerad den ska vara. Det finns säkert saker vi skulle kunna titta på och bli bättre på. Är det så att vi behöver ha tydligare styrdokument är det vi som ska initiera det.
Hur följer man upp att kraven följs?
– Vi har inte haft orsak att följa upp hur man förverkligar de skrivelser man har i sin jämställdhetspolicy. Och med de många föreningar som vi har är det inte helt enkelt att följa upp. Men med dagens rubriker behöver vi kanske göra en annan bedömning.