Nu vill vd Carin Holmqvist vid Ålands investerings Ab ha besked av landskapsregeringen: Ska det bli en familjepark vid Jomala gård eller inte?
- Tiden går och inget händer. Nu måste vi få svar, annars får vi fundera på en annan plats, säger hon.
TURISM Carin Holmqvist har gjort ett underlag för en familjepark, "Krutbyn", vid Jomala gård där bland annat före detta naturbruksskolan ingår. I olika sammanhang har hon sedan diskuterat idén med både näringsminister Torbjörn Eliasson (C), Rainer Juslin på utbildningsavdelningen, Göran Frantzén på byggnadsbyrån och näringslivs- och turismutvecklare Dan Backman.
- Jag har önskat en första diskussion om förutsättningarna för en familjepark men det går inte ens att få till det. De säger att det ser intressant ut men inget händer. Tiden går, vi måste få besked, säger hon.
"Om något år eller så"
Nu sätter hon ihop en skrivelse till landskapsregeringen (LR).
- Kanske få jag då svar om något år eller så.
Hon funderar på att sätta ut ett sista datum för när hon vill ha besked och säger att det kan bli aktuellt att fundera på en annan plats för etableringen om tystnaden på LR fortsätter.
Barnens Åland
Till saken hör att LR tillsatt olika nätverksgrupper för att förverkliga den nya turismstrategin. En av grupperna heter Barnens Åland och leds av just Carin Holmqvist som ser Jomala gård som utmärkt för en familjepark. Embryot finns redan där i form av 4H-gården med alla djuren.
- En familjepark förutsätter att man tar ett helhetsgrepp på hela området, säger hon.
Traktor och experiment
Enligt henne bör man börja i mindre skala med målgruppen 3-8-åringar så att finansieringen inte blir för stor i början. Sedan bygger man ut i etapper.
Vad vill 3-8-åringar göra?
- Köra traktor och grävskopa. Hoppa och klättra, spika och greja. Kanske ha femkamp och kasta ägg. Att få umgås med djuren är förstås jätteviktigt.
I hennes vision ingår också en "science park", alltså en experiment- och vetenskapspark med modell från till exempel Tom Tits i Södertälje.
- Man kan ha experiment med pedagogiska inslag både ute och inne. Barn blir jätteengagerade.
Hon ser också möjligheter till verksamhet året runt med familjeaktiviteter inomhus under lågsäsong. I hennes vision är landsbygdscentret och försöksstationen kvar på området. Kurser kan ordnas och ger synergieffekter.
Hur mycket pengar Ålands investerings Ab är villigt att lägga ner i en familjepark är för tidigt att säga, enligt Carin Holmqvist.
TURISM I budgeten för 2012 ska landskapsregeringen (LR) närmare beskriva de olika möjligheterna för Jomala gårds framtida användning, enligt Rainer Juslin.
Enligt honom finns det flera som visat intresse för Jomala gård.
Vilka då?
- Verksamheter nära förknippade med utbildning och lantbruk.
Någon ny lantbruksutbildning är det ändå inte fråga om, dock är det intressenter som vill använda huset för "skoländamål"
Någon alternativ skola, kanske?
- Du är inne på rätt spår.
Kanske Waldorfskola
Lena Swatko, ordförande för Steinerpedagogikens vänner, bekräftar att man sett på naturbruksskolan. Föreningen öppnar i höst en Waldorfskola i Strandnäs hotell där man just nu ställer i ordning utrymmen för både skola och dagis.
- Jomala gård vore ett fantastiskt läge. Så helt avskriver vi det inte, säger hon.
Principdiskussion
Näringsminister Torbjörn Eliasson (C) anser att Åland behöver en familjepark och påpekar att en sådan också diskuterats i samband med turismstrategin. Han vill att LR ska föra en principdiskussion om vad man ska göra med såväl kungsgårdarna som Jomala gård.
- Det finns olika alternativ och det vore viktigt att få igång något så att de inte bara blir stående.
Utbildningsminister Britt Lundberg (C) vet redan att nya Ålands gymnasieskola inte behöver skolhuset. Nu funderar LR på om det kan användas i stället för andra utrymmen som LR hyr "på stan", annars kan huset hyras ut.
- Efter semestrarna vet vi mer, säger hon.
Fotnot: Waldorfskola och Steinerskola är samma sak och bygger på den waldorfpedagogik som Rudolf Steiner grundade.
Kerstin Österman