Det är Norrtelje Tidning som rapporterar om händelseutvecklingen.
Då det kan vara snålt om parkeringsplatser kring färjefästet i Grisslehamn har rederiet ansökt om att bygga ut nuvarande ytor med cirka 150 platser. Processen inleddes redan i slutet av 2019 då de skickade in ansökan till kommunen.
— Det är känt för alla som bor där, både de som bor året runt där och sommarboende, att det under en viss tid av året finns för lite parkeringsplatser. De senaste fem åren har det hänt mycket bra saker i Grisslehamn som har ökat dess attraktionskraft. Vi är en del, men även hotellet. Det har gjorts satsningar kring gästhamnen och campingen också, säger Tomas Karlsson, vd för Eckerölinjen till Norrtelje Tidning.
Bild
Några som vänder sig emot parkeringsplatserna är 17 boende som har skickat in en fyra sidor lång skrivelse till kommunen. Där ifrågasätter de rederiets behov av parkeringsplatser och säger att Grisslehamn är riksintressant med kulturhistoriska värden som skulle hotas av en utbyggnad.
En av de undertecknande är stadsutvecklaren och skulptören Johan Ferner Ström. Han har rötter i Grisslehamn och har följt bygdens utveckling under sin uppväxt.
— Vi har inget emot Eckerö llinjen. Det ger arbetstillfällen i Grisslehamn och är till viss del marknadsföring för bygden. Men det största företaget på bygden kan, och ska inte få bestämma hur bykärnan ska se ut och gestaltas, säger Johan Ferner Ström och fortsätter:
— Jag tycker inte det är rätt att lägga hundratals parkeringsplatser mitt i byn som används en månad om året på en plats av just kulturellt riksintresse.
Eckerölinjens vd Tomas Karlsson menar att det här inte kommer att sluta i en konflikt utan att parterna måste hitta en gemensam lösning.
— Den här processen med samråd är hur viktigt som helst för oss och har alltid varit. Vi lever i Grisslehamn och vår verksamhet är där. Vi vill inte, och hoppas inte att vi, upplevs som en elefant i en porslinsaffär, säger han.