Frågan om en ny discgolfbana på Lotsberget i Mariehamn har varit en het potatis under de senaste veckorna. Planen är att infrastrukturnämnden ska fatta ett beslut i december. Ärendet ligger för närvarande under beredning hos infrastrukturchef Kai Söderlund, och i väntan på beslut hölls ett infekterat informationsmöte för en månad sedan. Sedan dess har även Ålands natur och miljö lämnat in en namnlista mot discgolfbanan.
Nu slår discgolfförbundet tillbaka mot flera av de argument som lyfts fram av nejsägarna. Mats Adamczak nämner bland annat ett utlåtande från stadsarkitekt Sirkka Wegelius i vilket hon för fram att banan skulle vara dålig för stadens grönområden, och att Mariehamn i jämförelse med många svenska städer har små grönytor.
– Det är de påståendena som Ålands natur och miljö sedan använt i sin argumentation och båda är fullständigt falska påståenden, säger Mats Adamczak.
I motiveringen till Ålands natur och miljös namninsamling skriver föreningen att andelen grönområden per invånare i Mariehamn redan i dag är lågt och att utnyttja en del av de områdena för en discgolfbana skulle leda till att invånarna i Mariehamn fick ännu mindre gröna ytor att röra sig på.
– Att grönområdena skulle minska är ett märkligt påstående eftersom det fortfarande räknas som ett grönområde om det är en discgolfbana där.
Håller inte
Mats Adamczak menar också att Sirkka Wegelius jämförelse med svenska städer haltar eftersom hon räknat på ett annat sätt.
En allmänt tillgänglig grönyta omfattar sådana grönytor som allmänheten med hänsyn till ägoförhållanden och markanvändning har rätt att beträda och nyttja oavsett tid på året. Det gäller i huvudsak offentligt ägd eller förvaltad mark. Ett grönområde är i sin tur en delmängd av en grönyta och måste vara minst en halv hektar sammanhängande yta. Grönområden utanför kommungränsen kan dessutom räknas orten tillgodo om området finns inom ett visst avstånd från gränsen.
– Det innebär att bland annat Nåtö, Ramsholmen och Vesterkalmare påverkar mätvärdet för Mariehamns grönområden positivt. Men det har stadsarkitekten inte omfattat i sin beräkning.
– Argumentet att man inte skulle kunna göra något för att det inte finns tillräckligt med grönområden håller inte, säger Mats Adamczak.
Räknat fel
Mats Adamczak menar därför att Sirkka Wegelius i sin jämförelse för Mariehamns del använt sig av ett felaktigt tal för grönområdena. Dessutom räknar man i Sverige på allmänt tillgängliga grönytor och inte grönområden.
– Till på det har hon räknat på att stadens befolkning är 17.500 personer, vilket är ett teoretiskt framtidstal i generalplanen, medan grönyta per capita i den svenska undersökningen bygger på befolkningssiffror från 2015.
Enligt Mats Adamczak är Mariehamn, om man räknar på samma sätt som svenska Statistikmyndigheten SCB, snarare i toppen än i botten i jämförelsen med svenska städer.
– Hon har jämfört äpplen med skördetröskor och det ger en felaktig bild av att vi förstör miljön.
Enligt Mats Adamczak kommer discgolfförbundet att presentera siffrorna inom kort.
Står bakom siffrorna
Stadsarkitekt Sirkka Wegelius står bakom sifforna och framhåller att grånområdena i staden är få.
– Det är faktum.
Sirkka Wegelius säger att hon och Mats Adamczak uppenbarligen räknat på olika sätt.
– Men faktum är att Mariehamn är en tätbebyggd stad. Mariehamns yta är liten.
– Området på Lotsberget är för litet för att samutnyttjas. Och eftersom vi har väldigt få grönområden i Mariehamn behöver de kunna användas av flera. Vi kan inte privatisera ett område för en specifik sport.
Sirkka Wegelius säger att hon i sina beräkningar inte räknat in grönområden som finns i närheten av stadsgränsen.
Blir inte jämförelsen med svenska städer skev när du dessutom jämfört med ett teoretiskt framtidstal för Mariehamn befolkning?
– Nej, det tycker jag inte alls. I min jämförelse har jag tittat på svenska städer med fler än 30.000 invånare och jag måste planera för framtiden. Och vad gäller grönytorna tycker jag det viktiga är att räkna de som finns inom stadsgränsen.
Men då blir väl jämförelsen skev?
– Nej, jag tycker inte den haltar på något sätt. Jag står bakom kalkylen och oberoende hur man räknar så har vi väldigt lite grönytor innanför stadens gränser.