Ett av de större mark- och vattenskiftena på Åland under lång tid är åter aktuellt i Lemland, Flaka.
Förrättningsingenjör Nils-Erik Bäckblom sände ut nära 400 kallelsebrev till de berörda. Över 100 kom till stormötet i Valborg förra veckan.
SKIFTE I början av 1990-talet anhöll två av markägarna om skifte av samfällda vattenområden, tillandningar samt samfällda markområden i Flaka, Lemland.
Regionchef Nils-Erik Bäckblom vid lantmäteribyrån på Åland, som fungerar som förrättningsingenjör, säger att tillandningarna skiftas så att delarna i mån av möjlighet fogas till respektive angränsande fastigheter.
- De två vattenägarna som vill få ut sin del av byns samfällda vatten äger 44 procent av vattenområdet.
Högsta domstolen slog fast att förutsättningar finns för ett skifte av vattenområdet, och därmed var bollen i rullning. Förutsättningarna för skifte av det övriga har slagits fast i Jorddomstolen.
- Det är bara de två vattenägarna själva som kan avbryta förrättningen för vattenområdets del, säger han.
Större skifte
Enligt Bäckblom berörs ca 2.370 hektar vatten, cirka 80 hektar tillandning längs 20-25 kilometer strand samt ett mindre jordområde på cirka tre hektar.
- Ett av de större skiftena under lång tid, säger han.
Att ärendet dragit ut på tiden beror på flera orsaker. Dels har det förekommit många besvär över olika saker, dessutom har förrättningsingenjörerna bytt flera gånger.
- När jag kom hit 2003 hamnade det så småningom på mitt bord, säger han.
Sedan dess har ärendet varit upp i jorddomstolen 2004 gällande samfällda markområden, och en kartläggning av tillandningarna ägt rum sommaren 2006. Innan gjordes även mätning av vattenrårna.
400 kallelsebrev
Nils-Erik Bäckblom säger att skiftet berör cirka 180 fastigheter som gränsar till strand. Alla i Flaka är inte berörda, men däremot folk i angränsande byar, då det gäller omkretsrår.
- Det gick ut närmare 400 kallelsebrev till mötet i förra veckan.
Vid mötet i ungdomslokalen Valborg lade förrättningsmännen fram preliminära skiftesförslag för vattenområdena, tillandningarna och markområdet som ska skiftas. Sakägarna har möjlighet att lämna in anmärkningar före 15 januari 2010.
Eftersom alla inte var närvarande vid mötet skickas förslaget gällande skifte av tillandningarna ut till dem som inte var med.
Förslag i april
Efter att tiden att lämna in anmärkningar löpt ut går förrättningsmännen igenom dem, varefter det tidigt i vår hålls terrängsyn längs stränderna. I april är det sedan dags att lägga fram det slutliga skiftesförslaget.
Nils-Erik Bäckblom vill inte spekulera om hur länge det tar innan ärendet är avgjort.
- Det är beroende på hur ärendena framskrider.
Ålandstidningen