Lantråd Viveka Eriksson skrev i går brev till de åtta näringslivstoppar som tar avstånd från en utökad åländsk beskattning.
-Jag vill träffa dem så att de får utveckla sina tankar, säger hon.
NÄRINGSLIV -Det är ett mycket intressant initiativ och jag tar det på stort allvar.
Det säger lantråd Viveka Eriksson (Lib) om det brev som åtta åländska näringslivstoppar skickat till landskapsregeringen.
Avsändarna Björn Blomqvist, Trygve Eriksson, Jhonny Husell, Ben Lundqvist, Dan Mikkola, Leif Nordlund, Anders Wiklöf och Peter Wiklöf representerar stora aktörer inom åländskt näringsliv. Som Ålandstidningen skrev i går har de ställt samman en lista med åtgärder som de ser som avgörande för Ålands möjlighet att attrahera och behålla företag.
De motsätter sig bland annat ytterligare övertagande av beskattningsrätt, tills det tydligt klarlagts vad syftet är och hur det ska fungera.
För beskattning
De åtta direktörerna får till stora delar medhåll från de två högsta företrädarna för den åländska självstyrelsen: talman Roger Nordlund (C) och lantråd Viveka Eriksson.
-Jag tycker generellt sett att det är bra saker som de för fram. Det är bra att de aktiverar sig, säger Roger Nordlund.
Får brevet politiska konsekvenser?
-Det tror jag säkert. Vi måste se till att ha en fungerande dialog och hjälpas åt, säger han.
De framhåller båda att alla måste känna att det finns en långsiktig trygghet och stabilitet i skattefrågan.
-Vi har mycket att göra innan vi är mogna för egen beskattning, säger Roger Nordlund.
-Det man säger i brevet är inte så långt från mina egna åsikter. Vi ska ha torrt på fötterna och veta varifrån vi går och vart vi är på väg. Men vi är för en stegvis utveckling på beskattningsområdet, säger Viveka Eriksson.
Ingen evig hembygdsrätt
Att hembygdsrätten inte borde vara kopplad till finskt medborgarskap finns det sedan länge en bred politisk enighet om. Här är det finska staten som säger nej.
-Vi har fört fram det här i olika sammanhang och det fortsätter vi med. Men hittills har det inte lossnat, säger Viveka Eriksson.
Livslång hembygdsrätt för den som flyttat från Åland är både lantrådet och talmannen skeptiska till.
-Vi jobbar med att göra det möjligt att studera längre innan man blir av med hembygdsrätten. Men att man ska få behålla hembygdsrätten för evigt kan det bli andra problem med. Jag är inte beredd på det, säger Viveka Eriksson.
-Psykologiskt känns det inte bra om man tappar sin hembygdsrätt och jag har själv talat om en passiv och en aktiv hembygdsrätt. Den skulle vara aktiv när man är bosatt och skriven på Åland. Men man måste ha respekt för att man inte kan ställa upp i val och rösta här om man har bott länge i ett annat land, säger Roger Nordlund.
Näringsrätten splittrar
Även jordförvärvsrätten är komplicerad.
-Den är svår den här frågan. Min syn är att man bör komma vidare med att styra det här genom planering. På den sidan kan man hitta lösningar när vi går vidare med en samhällsreform där funktioner lyfts upp på en gemensam regionnivå, säger Viveka Eriksson.
-Brevet är en signal om att man kan göra ännu mer och planera områden i kommunerna. Vi behöver resurspersoner och en fortsatt inflyttning, säger Roger Nordlund.
Näringsrätten har regeringspartierna olika syn på.
-Från Liberalerna är vi inne på att modernisera systemet och öppna upp näringsrätten. Näringsrätten fungerar inte längre som ett språkskydd, säger Viveka Eriksson.
-Här borde man fundera på om näringsrätt är rätt benämning. Vi borde kalla det för vad det är - ett språkskydd. Det skulle även väcka större förståelse inom EU och internationella sammanhang, säger Roger Nordlund.
"Gör oss starkare"
Till sist, är det stor skillnad på att bygga ett företag och att bygga ett samhälle?
-Det är det och det måste det vara. Det är helt annat att vara vd för ett företag. Man har en annan frihet. Demokrati och förvaltning tar mycket mer tid och det är annat som måste beaktas. Man kan inte bara bestämma och köra. Men det här initiativet är intressant och det är helt klart att vi ska diskutera det vidare, säger Viveka Eriksson.
-Var och en utgår från sin position. I vårt lilla samhälle måste vi ta tillvara att vi faktiskt kan sätta oss ner och diskutera tillsammans. Det kan göra oss starkare, säger Roger Nordlund.
Anna Jakobsson