Dennis Jansson som äger att flertal restauranger i Mariehamn är kritisk till beskedet från regeringen.
– De verkar tro att man bara kan slå upp portarna inom loppet av ett par dagar, men så funkar inte verkligheten. Det tar tid att förbereda allt från personal till menyer och alkoholservering.
Han säger också att regeringens besked är ”riktigt undermåligt”.
– Vi har förberett för full personalstyrka men nu går inte det att genomföra, man behöver meddela personalen sju dagar i förväg att de kan återkomma till arbetet, något som är svårt att göra när vi inte vet hur det blir med allt. Jag önskar att beskedet hade kommit tidigare.
Nu finns i alla fall ett besked, ett besked som enligt Dennis Jansson med all önskvärd tydlighet visar att vi inte har någon egentlig självstyrelse på Åland.
– Vi verkar lyda under någon form av krigslagar så vi får helt enkelt följa statsrådets ”hybridöppning”. Våra gäster behöver känna sig trygga med upplägget. Men vi har åtminstone fördelen att ha en stor uteservering vilket gör att vi kan ombesörja gästernas trygghet.
Brasseriet öppnar den 1 juni, dock med färre tillgängliga platser som är bokningsbara. Dennis Jansson menar att man måste ge personalen en rejäl chans att hinna städa ordentligt mellan gästerna. Totalt planerar han att öppna fyra restauranger till månadsskiftet.
Räcker beskedet till för att du ska kunna ta ett beslut om en eventuellt nedbantad version av Rockoff i sommar?
– Rockoffområdet stänger normalt klockan tolv, så möjligheten kan finnas. Men vi måste lyssna av med de som kan den här biten bättre. Vi funderar ännu kring restriktionen att maximalt 500 personer kan samlas per evenemang, om vi exempelvis kan ha olika områden kanske de räknas som olika evenemang, men allt är än så länge bara på tankestadiet.
Fördel för stora krogar
Krögaren och stjärnkocken Michael Björklund vid Smakbyn har när Ålandstidningen når honom bara i korthet informerats om de förhållningsregler som satts upp av Finlands regering.
– Men så här inledningsvis verkar reglerna vara överkomliga. Det tråkiga är att vi sannolikt bara har de åländska kunderna över sommaren och vi är ganska beroende av turismen för att driva Smakbyn.
Tror du att ni kan återanställa full personalstyrka utifrån beskedet om restaurangernas nyöppning?
– Det är för tidigt att säga men till viss del bör vi kunna ta in personalen igen. Sedan får vi se hur det rullar på, förhoppningen är att alla kan återgå i arbete igen.
Jenny Björklund som driver Smakbyn tillsammans med maken Michael Björklund säger att när det gäller just Smakbyn, är de av regeringen nu uppsatta reglerna helt okej.
– Vi har ju en stor restaurang där vi kan hålla avstånd mellan våra gäster och de flesta brukar vara klara att lämna restaurangen kring 23-tiden ändå. Men vi känner med våra kolleger som har mindre ställen som kanske har drycker som huvudsaklig inkomstkälla, det är ett svårt slag för dem.
Inget beslut taget
Vid Smakbyn hoppas man nu att ålänningarna i allt större utsträckning väljer att gå ut för att äta.
– Det kan bli en väldigt svår sommar rent ekonomiskt, normalt är vi ju relativt beroende av turismen, säger hon.
Saknade du något i regeringens plan för återöppningen?
– Jag hade ju väldigt gärna sett att vi hade fått mer hjälp med rutiner kring städning och rekommendationer i allmänhet. Det finns så mycket man kan göra gällande säkerheten.
Öppnar ni den 1 juni?
– Det beslutet är inte taget ännu, vi måste titta över hela planen och vad den egentligen innebär. Vi vill ju jättegärna öppna men vi måste också se över om ekonomin tillåter det.
Behöver ni anställa extra vaktpersonal för att övervaka att regelverket efterlevs?
– Jag tror inte att det är ett problem så länge turisterna saknas, men om trycket ökar måste vi kanske se över en sådan lösning.
Tufft för personalen
Indigo restaurang och bars ägare Stig Grönlund har förståelse för restriktionerna och förtydligar att det är av yttersta vikt att ingen ska riskera att bli sjuk av att gå ut på restaurang.
– Men det känns lite uppgivet måste jag säga, vi hade självklart hoppat på att få öppna fullt ut, nu måste vi omvärdera hur vi ska driva verksamheten vidare i sommar.
Även för Indigos del är det uteserveringen man i ljuset av restriktionerna ser mest potential i.
– Att öppna baren är ingen idé om vi inte kan servera alkohol efter klockan 22. Hela verksamheten kretsar kring den försäljningen, säger han.
Vad är det som blir jobbigast med reglerna som nu verkar råda över sommaren?
– Det allra tyngsta, helt klart, är att jag måste meddela folk både hemma och utomlands som redan har lovats sommarjobb, att det förmodligen inte blir något. Det känns enormt tungt.
Stig Grönlund säger ändå att man siktar på att öppna upp restaurangen, åtminstone för luncher och under helger i första hand.
– Först måste jag smälta det här och sätta mig in i alla aspekter av reglementet, men helt klart är att vi vill öppna så fort det bara är möjligt.
Går det att klara sommaren om restriktionerna gäller tills hösten och om turismen uteblir?
– jag vågar knappt tänka tanken, då kan det handla om ren och skär överlevnad för vår del. Men skulle vi få öppna fullt ut efter midsommar, kan det gå runt. Ålänningar är ganska bra på att gå ut och äta och festa.
Peter Pussinen