Mariehamns stad är en av de kommuner som under förbundsstämman i onsdags röstade för sänkta kommunala anslag i nästa års KST-budget. Stadsdirektör Arne Selander vill nyansera bilden av det beslutet.
– Vi röstade för en minskning med en halv miljon euro. Från stadens sida ville vi lägga till att KST kan ansöka hos landskapsregeringen om samarbetsstöd samt om kompensation för ökade kostnader för färdtjänst, säger han.
Den delen fick dock ingen understöd och blev därmed inte en del av stämmans beslut.
”En jättestor ökning”
Arne Selander säger att utgångspunkten för beslutet är att KST:s budget för 2024 utökar verksamhetskostnaderna från drygt 33 miljoner euro till drygt 36,2 miljoner euro. Det innebär en ökning med drygt 3,2 miljoner euro.
– KST:s budget ger en kostnadsökning med cirka tio procent, beroende på hur man räknar. Det är en jättestor ökning om man jämför med den övriga kommunala sektorn, där budgetökningarna ligger på nivån tre till fyra procent, säger han.
KST har begärt en utökad ersättning från kommunerna på drygt 2,8 miljoner euro. Men med den klubbade minskningen på 500.000 euro blir utökningen från kommunerna 2,3 miljoner euro.
– Det handlar inte om nedskärningar. KST får mycket mer pengar, men inte så mycket som de önskar. Det är en väldig skillnad.
I stället för 25 nya tjänster kanske det blir 20 stycken, enligt Arne Selander.
En ekonomisk börda
Han ser det som retorik när KST:s styrelseordförande Runar Karlsson säger att det minskade anslaget leder till att KST måste bryta mot lagen.
– Följer de lagen i dag då när de har 2,3 miljoner euro mindre än vad det blir nästa år? undrar Arne Selander.
Gränsen för när lagen är uppfylld och när den inte är det är dessutom långt i från knivskarp, säger han.
– Det handlar mer om vilken nivå av service man erbjuder.
Varför är den här budgetminskningen viktig för kommunerna?
– Det är för att många kommuner inte har råd med ökningen. Halva den kommunala sektorn är kriskommuner snart.
En orsak till det är att landskapsandelarna inte har höjts de senaste tio åren och att man inte får kostnadstäckning för den nya lagstiftning som trädde i kraft när KST bildades.
– Det har under flera år byggts upp en ekonomisk börda för kommunerna som de inte längre klarar av att bära.
KST gör säkert ett bra arbete, säger Arne Selander.
– Men det här är inte realistiskt längre.