För drygt tre år sedan hade Isabella Sarlings nyskrivna monolog ”Mina två halva liv – En sjömanshustrus böner och balansakter” premiär på Ålands sjöfartsmuseum.
Ensam på scenen, fast ackompanjerad av musikerna Ella Grüssner Cromwell Morgan och Kristoffer Gottberg förkroppsligade skådespelaren Annie Lahti den åländska sjömanshustruns tudelade liv i en mångbottnad text, baserad på Hanna Hagmarks doktorsavhandling om den åländska sjömanshustruns livsvillkor på 1900-talet.
Föreställningen möttes av strålande recensioner och stort publikintresse. Men efter bara fyra kvällar tvingade pandemin teaterprojektet att stänga i förtid.
Hittat nya saker
Men nu tas föreställningen upp på nytt, i samarbete med Teaterföreningen i Mariehamn. Den 4 februari blir det nypremiär på scenen i Stadshuset. Annie Lahti ser fram emot att få ikläda sig rollen som sjömanshustru på nytt.
– Det gick rätt lätt att återväcka texten inom mig, och jag upplever att jag hittar nya saker i den. Det har ju ändå gått tre år och jag har mognat och förändrats.
Det handlar om nya pauser och betoningar.
Regissör Isabella Grüssner är entusiastisk.
– Manuset är detsamma, men nu passar vi på att plocka in sådant som vi strök första gången. Jag tycker att det hela har fördjupats.
Sjömanshustrun levde ett tudelat liv. Ömsom ensam ansvarig hemma under många månader, ömsom partner till en make som förväntade sig att återinträda som familjens överhuvud när kom hem mellan jobben. Då skulle dessutom allt familjeliv tas igen innan han försvann bort igen. Att slitas mellan längtan och njutningen i att få bestämma själv.
Nationalepos
”Ett åländskt nationalepos”, skrev Ålandstidningens recensent efter premiären i november 2019. Han fortsatte: Skådespelaren Annie Lahti är bergsäker. Hon får visa hela sitt breda register. Från komikens finlir till svartsjukans bottenlösa svarta raseri. Allt dessutom i en välbalanserad fysisk teaterstil som garanterar publikens koncentration. Suveränt!”
Bytet av scen från det grunda auditoriet på sjöfartsmuseet till stadshuset djupa scen erbjuder scengrafen och ljusansvarige Nicklas Lantz nya möjligheter.
– Det här djupet hade ju varit roligt att ha fått arbeta med från början, men även om jag inte ändrar något kan jag ju exempelvis jobba med belysning bakifrån på ett annat sätt. Dessutom är det trevligare atmosfär i det här rummet.
Fotograf Marcus Bomans foton bildar fond. Gunilla Nilsson är kostymör.
För att behålla den intima stämningen kommer man att spela för halv salong.
Totalt planeras fem föreställningar.