– Projektet började för flera år sedan då jag läste en notis i HBL om en man som ringde nödcentralen sedan han misshandlats av sin fru. Larmoperatören frågade om han alltså fick på käften av en kvinna? Och sedan frågade han hur mycket mannen vägde och hur mycket frun vägde och sa att det borde ju mannen kunna reda upp själv, berättar Kenneth Bamberg.
Väl medveten om att det är betydligt fler kvinnor som misshandlas av sina män än tvärtom, började Kenneth Bamberg undersöka hur samhället bemöter de män som ändå utsätts.
– Jag kontaktade psykologiska mottagningar och mansjourer, om att jag sökte kontakt med män som sökte hjälp för den här typen av problem.
Det tog flera år men till sist hade han knutit kontakt med elva män från Finland, Sverige och Danmark som var beredda att berätta om sina upplevelser inför videokameran och låta sig fotograferas. Fast bara två av dem gick med att visa ansiktet.
Tabufråga
– Det är en tabufråga det här. Männen ville berätta för att bidra till en förändringen, men samtidigt ville de inte att alla skulle veta. Det var extra känsligt om de hade barn. Den här typen av beteende är ofta inlärt hemifrån.
Av de två som ställde upp med namn och ansikte håller den ene på att skriva en bok om sina upplevelser och den andra har redan medverkat i andra intervjuer om ämnet. Den ene av dem, museichef Berndt Arell, är med som talare på vernissagen i kväll.
Kenneth Bamberg frågar sig om de rådande mansidealen gör att män drar sig för att söka hjälp. Kan ”en riktig” man som blir fysiskt eller psykiskt misshandlad ha svårt att ibland tas på allvar av myndigheterna?
Utställningen består av en serie stora fotografier av männen, som står med ryggen till. Flera bilder är tagna i den jourlägenhet som mannen bodde i för tillfället. En annan bildserie avbildar stora knotiga ekar där Kenneth Bamberg hängt upp halsduksliknande banderoller med intervjucitat från männen. Där står: ”Perkele”, ”Get knifed” (bli knivad), ”Muscular animal” (muskulöst djur) och ”You know the drill” (du vet vad som gäller).
– Eken står för det urstarkt stadiga, såsom en man förväntas vara. Även fotografiramarna är gjorda av ek.
Utforskat manligheten
I sitt konstnärskap har Kenneth Bamberg länge utforskat olika aspekter på manlighet. Från inoljade brottare, stridstuppar och ensamma onanibås på porrbiografer till voodookungar, hockeybilder och utsmyckade penisfodral.
Men det här senaste projektet har varit psykiskt mest ansträngande.
– Normalt försöker jag söka efter ett element av lust i skapandet. Men det finns inte här. När jag satt och lyssnade på männens historier om och om igen medan jag färgkorrigerade bilderna, blev jag tvungen att ta pauser och kasta mig i havet eller ta en bastu för att rensa huvudet.
En av de intervjuade männen berättar hur hans fru manipulerade honom genom att återkommande hota att ta livet av sig. Vilket hon till slut faktiskt gjorde. En annan berättar hur kvinnan han levde med kallade honom omanlig och gick ut för att hitta andra sexpartners om han inte ställde upp när hon ville.
– Jag har inte forskat desto djupare i ämnet. Men jag tror att den sorts misshandel som män utsätter kvinnor för oftare är fysiskt grövre.
Han har inte sökt kontakt med någon av männens partners.
– Jag har gått på min magkänsla när jag lyssnat på männens berättelser. De har alla sökt hjälp.
Jämställdhetspris
I oktober i fjol belönades Kenneth Bamberg med Karlatag-priset av Tane, delegationen för jämställdhetsärenden i Finland. Han fick det för att ha lyft fram frågor kring våldsutsatta män, särskilt i den aktuella utställningen.
Han har valt att kalla utställningen för ”Johan”.
– Det är till minne av min gode vän som var med i projektets början, men som blev mördad av sin exfru. Men mer än så tänker jag inte säga om honom.
Utställningen ”Johan” öppnar med vernissage i kväll klockan 17. Den visas sedan till den 19 mars.