Det började med att landskapets kulturchef Jan-Ole Lönnblad beställde en pjäs med anledning av Åland 100-firandet.
– Det var lantrådets idé att den skulle handla om Fanny Sundström. Så jag kontaktade Carina Karlsson med frågan om hon ville skriva den, berättar regissör Pekka Sonck.
Carina Karlsson kände väl till Fanny Sundström och hennes hem på Guttorps gård, men häpnade när hon började forska djupare och upptäckte hur mycket Fanny Sundström hunnit uträtta innan hon skrev in sig i den åländska politiska historien som den första kvinnan i det första lagtinget 1922.
– Hon var verkligen ingen duvunge när hon blev invald. Jag pratade med två forskare och lärde mig att hon varit politiskt engagerad redan under tiden i S:t Petersburg. Och senare engagerade hon sig på den vita sidan under inbördeskriget. Hon var en enormt modig och framåtblickande kvinna, säger Carina Karlsson.
Förbättrade arbetsmetoder
Hemma på Åland drev Fanny Sundström Guttorps gård som ett slags mönsterjordbruk med ständiga förbättringar av arbetsmetoder och odlingssätt.
– Hon var smart och praktisk. Hon räknade det exakta antalet steg som krävdes för att hämta vatten i brunnen, för att kunna övertyga om effektivitetsvinsten med att dra in vatten i husen. Och när hon behövde åka taxi beställde hon bilen två timmar i förväg och satte chauffören till att hugga ved.
En modern och mångfacetterad kvinna, tycker Carina Karlsson.
– Fanny är ständigt aktuell. Hon diskuterade till exempel ofta ungdomens villkor och utbildningsfrågor.
I första halvan av föreställningen gestaltar Therese Karlsson Fanny Sundström som blir intervjuad om sitt liv av en utfrågare spelad av Gun Sjöroos.
Efter Fanny Sundström har ytterligare 45 kvinnor tagit plats i lagtinget. För att lyfta fram även dessa lät Pekka Sonck intervjua fem nutida lagtingskvinnor.
– Jag bad dem berätta om sina politiska erfarenheter och frågade att om de skulle få träffa Fanny Sundström i dag, vad skulle de då vilja prata om, säger Pekka Sonck.
I andra akten gestaltar Gun Sjöroos dessa fem kvinnor när de möter och samtalar med Therese Karlssons Fanny Sundström.
Nya sånger
Föreställningen beskrivs som ”en fiktiv dokumentär, en talkshow, en satirisk cabaret”. Carina Karlsson har skrivit ett par nya sånger och en av Fanny Sundström egna dikter är tonsatt. Musiken är skriven av Nicklas Lantz som även ackompanjerar tillsammans med Greta Sundström på dragspel.
– Det var ett delikat jobb. Fannys dikt var lite bökig först att hitta tonerna till, men sedan blev det lätt. I Carinas sångtexter fanns tonerna redan i orden. De är skriva med en sådan känsla för melodin att ackorden praktiskt taget gav sig själva, säger Nicklas Lantz.
Scenografin till den stiliserade scenbilden, som hålls enkel för att lätt kunna flyttas under det planerade turnerandet är gjord av Ulrika Kjeldsen.
– Jag vill att rummet ändå ska ge ett levande porträtt av Fanny. Mattorna vi använder är till exempel inlånade från Marthaförbundet som ju Fanny var djupt engagerad i.
Föreställningen har premiär den 8 maj på Alandica. Då är alla nu levande lagtingskvinnor specialinbjudna. Den spelas sedan även den 9 och 10 maj innan den ger sig ut på turné till Föglö, Kyrkby högstadium och Hammarland.
– Sedan tar vi sommaruppehåll till den 25 augusti då turnerandet fortsätter och vi besöker resten av alla Ålands kommuner, säger producent Marika Sundqvist.
Inträdet är gratis. Biljetterna till de första föreställningarna går att hämta på Alandica.