1624 fick svensken Gustaf Hansson Winberg rätt att slå sig ner på den plats där Enigheten idag ligger, med villkoret att han var tvungen att bedriva gästgiveriverksamhet. Gästhemmet blev snabbt Föglös centrum, eftersom alla båtar som åkte mellan Sverige och Finland passerade Degerby.
– Gästhemmet var bygdens självklara samlingsplats. Det var inte bara ett gästgiveri utan även en krog och senare tingsplats, säger Gustaf Widén, som är Gustaf Hansson Winbergs släkting i det 13:e ledet.
Gustaf Widéns mormor växte upp på gården, och han själv har valt att bosätta sig ett stenkast bort.
– Jag är den enda ättlingen som fortfarande bor kvar i Degerby. För mig är det ett sätt att vårda en 400-årig tradition, säger han.
I början av 1700-talet blev Enigheten tingsplats. Här hölls förhandlingar, med några avbrott, ända fram till 1944.
– Det är många mål som klarats upp här. Här behandlade man alla juridiska tvistemål från Kökar, Föglö och Sottunga under 200 år, vilket är en viktig del av Föglös historia, säger Gustaf Widén.
Enigheten har förstås genomgått förändringar under åren, men alla inblandade aktörer har varit noga med att bevara historien så gott det går.
– Tingshuset är till exempel bevarat, det är sällan något så historiskt finns kvar, säger Gustaf Widén.
Hembygdsföreningen
1911 upphörde gästgiveriverksamheten, och i decennier stod gården öde förutom när det pågick förhandlingar. 1981 skänktes den förfallna gården med tomt till den nystartade Föglö hembygdsförening, som med hjälp av frivilliga krafter och donationer rustade upp den.
– Hembygdsföreningen beslöt sig för att återuppta gästhemmet enligt traditionen. Sedan dess kommer många turister hit för att så långt det är möjligt bo och leva som man gjorde här förr, säger Gustaf Widén.
– Enigheten är fortfarande jätteviktig för Föglö. Folk kommer hit för att få uppleva det genuint åländska, säger Pia Widén, som är ordförande i Föglös hembygdsförening.
400 år
I år fyller Enigheten 400 år, och för hembygdsföreningen är det viktigt att den lever vidare i många år till.
– Det är vår skyldighet att ta hand om och rusta upp gården. Att bevara traditionen bestämde vi när vi tog över gården på 80-talet och det står vi fast vid, säger Pia Widén.
För att fira 400 års-jubileet bjuder hembygdsföreningen på 200 bitar tårta den 8 juli, då Arvingarna spelar på Föglös dansbandsvecka.
– Alla är välkomna, det vore jätteroligt om så många som möjligt vill vara med och fira att det finns något så gammalt bevarat i vår bygd, säger Pia Widén.