Bentes sommarteater bjuder in till ett äventyr för både stora och små med årets föreställning ”Rasmus på luffen”. Denna älskade klassiker av Astrid Lindgren handlar om barnhemspojken Rasmus som rymmer för att hitta någon som verkligen vill ha honom. På vägen möter han den vänlige luffaren Paradis-Oskar, och tillsammans ger de sig ut på en resa fylld av spännande utmaningar och oväntade vänskaper, och Rasmus inser snart att drömmen om en riktig familj kanske inte är så långt borta som han trott.
Regissören Alfons Röblom gör sin första teateruppsättning sedan 2019 och kände direkt att både tajmingen och pjäsen var helt rätt när han fick frågan från Ålands ungdomsförbund.
– Jag har alltid sett det som en väldigt äventyrlig berättelse, som en roadmovie i berättelseform, säger han.
”Rasmus på luffen” anses vara en av Astrid Lindgrens mest gripande historier.
– Som alltid med Astrid finns glädjen och barnets naivitet, men också ett tydligt mörker. Hon fegade aldrig ur att beröra det svåra. Jag vill inte göra putslustigheter utan våga utforska knäppheterna och den svarta humorn, självklart med full respekt för att det är en barnföreställning.
Stor ensemble
Alfons Röblom har använt scenografin för att skapa rörelse i berättelsen och de spelar på nästan hela Bentes, förutom på taket.
– Det är första gången jag jobbar med en så stor ensemble, med 21 skådespelare på scen. Det är en fantastisk mix av unga, gamla, nya och erfarna skådespelare, säger han.
Han är stolt över rollbesättningen och säger att Olle Svensson, som spelar Rasmus, är ”fenomenal”. Likaså Eric Sundberg, som spelar Paradis-Oskar.
– De har en bärande uppgift i pjäsen. Att hitta dem, och att de funkar ihop, är fantastiskt roligt, säger Alfons Röblom.
Elvaåriga Olle Karlsson har tidigare spelat Tommy i Pippi Långstrump-föreställningarna på Bentes.
– Jag älskade ”Rasmus på luffen” när jag var yngre, innan Netflix tog över. Det är mycket som händer och väldigt mycket humor, säger han.
Eric Sundberg, som har stor erfarenhet av scenen, tycker det är extra kul att jobba med Alfons Röblom.
– Vi har spelat teater ihop sedan nittiotalet. Vi har liknande humor och är öppna för vilda idéer. Det är en bra roll för mig. Olle är superduktig, en skojig grabb, säger han.
Övat med mormor
Tioåriga Alfred Zetterman debuterar i sommarteatern som Gunnar, Rasmus bäste vän på barnhemmet.
– I början var det lite nervöst, men jag känner mig mer självsäker efter att ha övat repliker med min mormor. Hennes pappa var skådespelare, säger han.
Heidi Viktorsson spelar den stränga barnhemsföreståndarinnan fröken Hök.
– Det är roligt att få vara bestämd. Det har fungerat fantastiskt bra, Alfons är lyhörd och ger bra instruktioner, säger hon.
– Föreställningen passar för hela familjen, det är äventyr och skratt. Men jag tror också att framför allt vuxna kommer att bli berörda.
Lena Andersson och Gunilla Nilsson är kostymansvariga och har klätt skådespelarna i tidsenliga dräkter.
– Jag tycker resultatet har blivit bra. En hel del av kläderna kan återanvändas från tidigare föreställningar, med några modifieringar, säger Gunilla Nilsson.
Rasmus på Luffen
• Vad? Rasmus på Luffen, författad av Astrid Lindgren.
• Var? Bentes sommarteater, Norra överbyvägen 31, Eckerö.
• När? Premiär måndag 8 juli. Spelar därefter till den 17 juli. Föreställningen är cirka två timmar lång inklusive paus.
• Producent: Ålands ungdomsförbund, Katja Söderbäck.
• Regi: Alfons Röblom.
• Regiassistent, koreograf och sångansvarig: Filippa Enroos.
• I rollerna: Olle Svensson, Eric Sundberg, Heidi Viktorsson, Alfred Zetterman, Greta Ekholm, Siri Donning, Fiona Flöjt, Eva Sundberg, Hanna Valve, Livia Donning, Emil Johansson, Bianca Enroos, Giulia Brancato, Jan-Erik Berglund, Susanne Ekholm, Per-Arne Sondell, Jesper Barin, Matilda Svenblad, Ann-Christin Schåman, Tilde Polviander och Wille Valve.
Bentes historia:
• Hösten 1991 föreslog Ulf Schröder att Ålands Ungdomsförbund skulle utreda förutsättningar för en sommarteater i förbundets regi.
• I Eckerö i Överby fanns en nyrenoverad bondgård där ägaren, Lars Eriksson, aviserat att en kulturell verksamhet på gården kunde vara ett alternativ för framtida verksamhet. Mirjam Öberg inspirerades till den grad av såväl plats som av gårdens historia att pjäsens synopsis var klar efter hennes första besök på Bentes.
• Den 9 juli 1992 var det premiär på ”Fransk afton på Bentes” med Mirjam Öberg som pjäsförfattare och Vibeke Voigt som regissör och Ulf Schröder som producent.ext här