Efter två års väntan ska Kappsäcksteatern äntligen sätta upp sin nästa pjäs. Pjäsen ”Augusts frieri” kommer att spelas på Ålands äldreboenden.
– Det ska bli roligt att äntligen få ställa upp den, säger Kappsäcksteaterns ordförande Synnöve Westerberg.
Att göra en pjäs för äldreboenden har varit efterfrågat länge.
– Varje gång vi spelar en fars är det någon som frågar om vi inte kunde komma och spela på ett äldreboende. Vi gjorde ett försök för några år sedan, men en två timmar lång föreställning är för mycket för de äldre. De tappade koncentrationen. Det måste vara kortare.
Det var 2019 som möjligheten att göra en specialföreställning uppstod.
– Jag hittade en liten halvfärdig pjäs. Det är Rut Lindholm som skrivit den, men det var utan ordentligt slut. Slutet blev bara hängande. Så jag tog och skrev klart pjäsen själv. Det är en pjäs i samarbete med Rut Lindholm, kan man säga.
Ensemblen består av Julia Lindström, Lucas Gustavsson, Rebecca Nordenström, Synnöve Westerberg, Diana Lindman och Viveka Karlsson.
– John-Adam Sjölund ackompanjerar pjäsen på piano.
Innehåller allt
”Augusts frieri” är en 45 minuter lång fars.
– Det är en enkel intrig. Den handlar om en bondgård där sonen är lite lat. Han måste hitta sig en fru annars kommer kusinen att få ärva gården. Den innehåller allt. Musik, sång och dans. En dräng, en piga och lite arvstvist.
Föreställningen är enkel att ställa upp.
– Det enda vi har med som rekvisita är en bänk, så pjäsen är enkel att spela var som helst. Hela pjäsen kretsar kring bänken.
Pjäsen är skriven på ett sånt sätt att den är enkel att förstå. Enligt Synnöve Westerberg har utmaningen varit att få plats med allt på 45 minuter.
– När vi sätter upp en vanlig pjäs kan allt gå lite långsammare och man kan fylla med lite luft, nu måste det hända något hela tiden. Pjäsen är tajt. Det är det som är vitsen, det finns en tydlig början, intrig och ett slut.
Pjäsen har sett ungefär likadan ut under två års tid.
– Vi har bytt en skådespelare eftersom en gick och fick barn här under tiden. Vi har haft väldigt roligt när vi övat. Det har varit småbarn med på övningarna och de vill alltid att vi ska spela upp den igen.
Barnteater härnäst
Pjäsen kommer antagligen inte ges som normal förställning
– Det är flera som har frågat men den är bara 45 minuter. Jag ser det lite som en liten konsert som vi ger till de äldre, säger Synnöve Westerberg.
För tillfället har de tre bokade föreställningar.
– Vi har precis skickat ut informationen till äldreboenden. Vi hade fler bokningar, för två år sedan men det är mycket som hänt sedan dess. Jag hoppas verkligen att vi får spela upp den. Nu kommer det mera corona och då kanske inte alla vågar, så vi får se hur det blir.
Synnöve Westerberg ser redan fram emot att få börja med nya projekt.
– Vi hoppas få spela pjäsen hela våren, men när ingen längre bokar in den ska det bli skönt att få begrava den. Jag har aldrig jobbat med en pjäs så här länge. Det kräver mycket av alla att vara uppbundna i en pjäs i två år.
Nästa pjäs är redan planerad. Den nya målgruppen blir dagisbarn
– Det är en av mina favoritsagor. Sagan har flera namn, men pjäsen heter ”Korven”. Den handlar om en kvinna som är så avundsjuk på sina grannar som äter korv. Själv kan hon bara servera gammalt bröd och fläsk till middag. Sen kommer det en älvfru som vill låna en gryta, i utbyte får kvinnan tre önskningar. Hon önskar sig såklart en korv. När hennes man senare kommer hem blir han rasande och säger att han önskar att hon fått korven uppstoppad i näsan, vips så har det blivit så. Det är förstås flera förväxlingar men det slutar med att de önskar bort korven. Temat är väldigt aktuellt, alla önskar att de vill ha och ha och ha.